Cultuur & Media
KRO-NCRV

'Er sprankelt iets in de stem van Astrid Kersseboom'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Er sprankelt iets in de stem van Astrid Kersseboom'

Sinds begin januari presenteert Astrid Kersseboom het NOS Radio 1 Journaal. Een mooi moment om 'haar taal’ bij De Taalstaat onder de loep te nemen. "Er sprankelt iets in haar stem", zegt taalwetenschapper René Appel.'Goeiemorgen'

Appel heeft goed geluisterd naar Kersseboom door de jaren heen. "Ik hoor iemand met een plezierige, heldere en vriendelijke stem", zegt de taalwetenschapper en schrijver. "Ze gebruikt passende spreektaalvormen en is niet te formeel."

Een goed voorbeeld van die spreektaal is volgens Appel dat Kersseboom liever 'goeiemorgen' gebruikt in plaats van het deftige 'goedemorgen'.

Tempo en accenten

Kersseboom begon haar journalistieke carrière bij Omroep Brabant. Daarna heeft ze verschillende functies gehad bij de NOS, waaronder als nieuwslezer op NPO Radio 1. In 2004 presenteert ze voor het eerst het NOS Journaal, maar volgens Appel klinkt ze daar niet wezenlijk anders dan vandaag de dag.

In het TNA roemt Appel het heldere taalgebruik van de NOS-presentator. "Ze is duidelijk en legt goede accenten. Die zijn belangrijk om een boodschap over te brengen." Appel noemt deze accenten de "ankerpunten" voor de kijker. "Anders wordt het te veel van hetzelfde."

Losse presentatiestijl

Appel vindt Kersseboom ook sterk bij speciale uitzendingen, zoals het verslag van de troonwissel in 2013. "Haar toon was betrekkelijk losjes", zegt Appel. "Dat valt op in tegenstelling tot het statige moment van troonswisselingen dat omgeving is door formaliteiten."

Haar presentatiestijl is informeel, maar wordt volgens Appel nooit gemakzuchtig of plat. "Het wordt goed wakker worden met Astrid in de ochtend."

Vanaf 3 januari presenteert Astrid Kersseboom iedere ochtend vanaf 06.00 het NOS Radio 1 Journaal op NPO Radio 1.

Het TNA van...

Iedere week analyseert taalwetenschapper René Appel het taalgebruik van een bekende Nederlander in De Taalstaat-rubriek het TNA (taalnatuuranalyse).

Eerder maakte hij het TNA van Max Verstappen en Sven Kockelmann.

Ster advertentie
Ster advertentie