Cultuur & Media
PowNed

Succesuitgever Marieke Derksen: 'Met die platte voetbalhumor heb ik niets'

  1. Nieuwschevron right
  2. Succesuitgever Marieke Derksen: 'Met die platte voetbalhumor heb ik niets'

Marieke Derksen is de drijvende kracht achter de succesvolste boekenuitgeverij op dit moment. De afgelopen jaren werden er bijna 1 miljoen boeken verkocht van Gijp, Kieft en Sneijder. De meest recente bestseller die Inside uitbracht is de biografie Derksen over haar vader Johan. In PowNed Zomergesprek sprak Rutger Castricum met Marieke over het leven als buitenbeentje in de boekenwereld, 'Free the boobies!' en Theo en Thea.

PowNed Zomergesprek: Rutger Castricum & uitgever Marieke Derksen

Frank Rijkaard

De afgelopen jaren maakte Marieke Derksen boeken over voormalige topvoetballers zoals Wesley Sneijder, Wim Kieft, Andy van der Meijde, Theo Janssen en René van der Gijp. Op haar verlanglijstje staat één voetballer torenhoog op nummer 1: "Dat is al tien jaar Frank Rijkaard. Dat vind ik zo'n leuke, fascinerende man. Maar die moet dat nooit doen, want hij is juist dat enigma, die mooie, karakteristieke, mysterieuze man."

Vader Johan

Er waren tijden dat dochter Marieke zich enorm stoorde aan de uitspattingen van haar vader op de buis. Nu is ze trots op Johan, want het kan altijd erger dan 'de dochter van Johan Derksen' te zijn.

Video niet beschikbaar

In zijn biografie Derksen, uitgegeven door Marieke, maakt Johan Derksen bekend volgend jaar zomer met tv-pensioen te gaan. Na bijna 25 jaar komt een einde aan een loopbaan die hem veel fans maar ook haters opleverde. Derksen zei vaker te zullen stoppen met aan de talkshowtafel te gaan zitten, toch is dit naderende afscheid volgens Marieke definitief.

Video niet beschikbaar

Theo en Thea

Marieke groeide op in de jaren '80 waar ook in kinderprogramma's veel taboes werden doorbroken. Samen met vader Johan keek ze elke ochtend naar de VPRO-kinderserie Theo en Thea. Derksen: "Ik moet er nog steeds zo hard om lachen. Ik gebruik met vrienden ook nog steeds veel zinnen uit Theo en Thea. Het liefst gebruik ik nog steeds uit de film, die ik fantastisch vind, daar zijn we met het gezin in de bioscoop naar toe geweest, 'kom maar bij het warme bakkertje!'. Daar moet ik zo enorm om lachen. Marco Bakker die dat dan tegen Theo zegt. Alles wat zij deden vond ik leuk."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie