Cultuur & Media
NTR

Johan Derksen: 'Voetbal interesseert me geen reet meer'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Johan Derksen: 'Voetbal interesseert me geen reet meer'

Johan Derksen drijft al jaren op het imago van boze buurman. Het tv-programma Veronica Inside presenteren doet hij vooral omdat hij niet onder zijn contract uit kan. Hij is het voetbal meer dan zat, vertelt hij in Kunststof en kijkt ernaar uit zich fulltime aan zijn grote liefde te wijden: de muziek.

Kunststof - Johan Derksen, voetbalanalist

Derksen: een portret

Zijn successen als journalist en televisiester, maar ook zijn jeugd en misdragingen als voetballer komen aan bod in de biografie Derksen, geschreven door Michel van Egmond en Antoinnette Scheulderman. Het duo maakte een indringend portret van een man die bekend werd door zijn controversiƫle uitspraken.

De hoofdpersoon zelf voelde nog geen behoefte om het boek ook daadwerkelijk te lezen. Derksen: "Het eerst hoofdstuk nog wel, maar daarna was ik al zo zat van mezelf. Ik zit al 24 jaar onzin uit te kramen op tv, dan kan zo'n boek er nog wel bij. Door de interviews hoor ik zo'n beetje wat erin staat. En ik denk dat ze hun werk goed gedaan hebben."

'Voetbal interesseert me geen reet meer'

"Ik ben vorig jaar met internetradio begonnen: 100% Grolloo. Ik hou van plaatjes draaien, dan kun je er net zo goed wat mee doen. Ik zeg altijd dat John de Mol mijn hobby betaalt, maar als ik er volgend jaar mee stop moet ik toch iets creatiefs verzinnen. Dat voetbal interesseert me geen reet meer. Op een dag moet je zeggen: het is mooi geweest."

"Ja, volgend jaar stop ik echt. Ik heb 12 jaar zelf gevoetbald, 39 jaar bij Voetbal International gewerkt en ik zit nu 24 jaar hier in Hilversum te lullen over voetbal; op een gegeven moment heb je dat gehad. Het wordt een sleur. Dat gevoel had ik natuurlijk al eerder, maar dan dacht ik; laat maar kabbelen het levert ook goed geld op. Ik ben zover dat dat me ook niet meer interesseert."

Quote

Ik heb natuurlijk alles aan dat balletje te danken

Johan Derksen

'Ook zonder voetbal babbelen wij het wel vol'

"Ik heb ook geen zin om op deze wijze aan een nieuw contract te beginnen. Ik hunkerde naar een programma onder het kopje Voetbal Plus. We hebben de langste talkshow ter wereld; bijna twee uur. Ik zie altijd weer diezelfde filmpjes langskomen, Blatter die van de trap valt en Maradona in het water. Dat weet ik nou wel. Voetbal is de grootst amusementsindustrie die we hebben, dus daar kun je het ook lang over hebben, maar er geburen daarnaast dingen in de actualiteit die ik een tikje relevanter vind. Er moet een geformeerd worden bijvoorbeeld. Maar praten over andere zaken dan voetbal, daar hebben mijn tafelgenoten geen interesse in.

Vorig jaar werden we bij de voltallige directie van Talpa uitgenodigd. We kregen een PowerPointpresentatie over onszelf. Heel goed voor het zelfvertrouwen. Zij vonden ons uitermate geschikt voor een dagelijkse talkshow. Toen door corona al het voetbal wegviel moest er iets anders verzonnen worden, want wij zijn toch het omhulsel rond de commercials. Ook zonder voetbal babbelen wij het wel vol, dat sprak mij bijzonder aan. Toen bleek dat de andere heren daar helemaal geen zin in te hadden."

Voetbal: een ontspanningsroute van huis

Derksen groeide op in het Gelderse Heteren met een gewelddadige politieagent als vader. Het politiebureau was aan huis, moeder gaf de arrestanten die een nacht in de cel verbleven te eten. Derksen las als kleine jongen 's avonds stiekem de politierapporten door en wist zo alle geheimen van het dorp als eerste.

"Ik heb natuurlijk alles aan dat balletje te danken. Voetbal was een ontspanningsroute omdat ik thuis weg wilde. Ik mocht naar het voetbalinternaat van Go Ahead Eagles en kon als voetballer mijn eigen geld gaan verdienen. In de voetbaljournalistiek werd je altijd voor dom versleten. Gelukkig natuurlijk want ik heb gemerkt dat voetbal altijd veel deuren opent. Mijn collega's bij de krant van de economieredactie kwamen niet zomaar bij de oude Frits Philips binnen voor een interview, maar ik als voetbaljournalist kon hem zo spreken op de Hertgang waar PSV trainde. Zo ben ik bij Berlusconi thuis geweest en heb Elton John kunnen interviewen als voorzitter van Watford. De gekste mensen willen met je praten als het over voetbal gaat."

Quote

Ik ben nooit zwaarmoedig, ik hou alleen van zwaarmoedige muziek

Johan Derksen

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie