Cultuur & Media
WNL

Herman Brusselmans wil tot zijn dood blijven schrijven, ook al is hij 'gecanceld'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Herman Brusselmans wil tot zijn dood blijven schrijven, ook al is hij 'gecanceld'

Herman Brusselmans heeft maar liefst 86 boeken uitgebracht, maar vindt dat zelf te weinig. Hij wil tot zijn dood blijven schrijven, vertelt hij bij In De Kantine.

En dat terwijl Brusselmans 'gecanceld' is, zoals hij zelf zegt: hij wordt niet meer gerecenseerd door een aantal Nederlandse kranten, zo vertelde hij eerder deze week in een uitzending van MISCHA!. "De Volkskrant heeft besloten om nooit meer een boek van mij te recenseren. Waarom: geen hond die het weet."

In de wokecultuur mag je bepaalde woorden niet meer gebruiken, zegt Brusselmans. Toen het ‘wokeism’ opkwam wilde hij juist tegendraads zijn en die woorden dus wél gebruiken, maar daar is hij toch wat genuanceerder in geworden. "Nu denk ik: als je het woord ‘neger’ niet mag gebruiken, gebruik ik het niet meer." Maar er zijn grenzen. "Ik kies zelf wat ik gebruik. Maar als iedereen geschokt is door een woord of vijf, of tien, schrap ik ze."

Kolonel in het leger

Verder ondervindt de schrijver dat de verkoopcijfers van zijn boeken omlaaggaan "en dat de jeugd de boeken niet meer leest", zo zegt hij. "Maar altijd komt weer boven dat ik heel graag schrijf. Dus de drive om dat te doen, ondanks mijn leeftijd van 64, is nog altijd heel groot."

En hij zou niet weten wat hij anders kon doen. Al weet Brusselmans wel welk beroep hij had gekozen als hij geen schrijver was geworden: "Dan zou ik kolonel in het leger willen zijn. Ik heb iets met het leger. Ik zie ook graag films erover, en ken ook al de graden uit mijn hoofd van verschillende landen: die is kolonel, die is luitenant-kolonel, en die is generaal-majoor."

Brusselmans heeft in dienst gezeten: "Dat was toen nog verplicht in Vlaanderen. Maar ik vind soldaat zijn, in het leger dienen, een heel mooi beroep." De reden? "Dat je heel veel wijven kunt krijgen", grapt hij.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie