Cultuur & Media
BNNVARA

De bijdragen van Van Kooten en De Bie aan de Nederlandse taal

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De bijdragen van Van Kooten en De Bie aan de Nederlandse taal

Het duo Van Kooten en De Bie heeft een onuitwisbare indruk gemaakt op het Nederlandse medialandschap. Vandaag is Wim de Bie overleden, maar zijn oeuvre leeft voort. Niet alleen in het tv-landschap, maar ook in de Nederlandse taal. In De Nieuws BV vertelt taalhistoricus Ewoud Sanders over de beste taalvondsten van Van Kooten en De Bie: van doemdenken tot regelneef.

Er is veel gezegd over de bijzondere bijdrage van Wim de Bie aan de Nederlandse televisiegeschiedenis. Maar samen met Kees van Kooten heeft hij ook veel betekend voor de Nederlandse taal. Sanders vertelt dat hij ooit in een boekje alle bijdragen van het duo had geïnventariseerd. "Het zijn er een stuk of vijftig, van doemdenken tot regelneef.

Doemdenken

In de hoogtijdagen van het duo was er geen ontkomen aan de invloed van de twee taalvirtuozen. "Toen Van Kooten en De Bie op een zondag voor het eerst 'doemdenken' op tv zeiden, stond de week daarop de krant er al vol mee." Het woord heeft de tand des tijds doorstaan volgens de taalhistoricus. "Als je nu aan jongeren vraagt waar het woord vandaan komt, dan hebben ze geen idee. Het laat zien dat zo'n woord helemaal is gaan leven in het Nederlands."

Het succes van de woorden is volgens Sanders toe te kennen aan het goed aanvoelen van wat er in de maatschappij speelde. "Doemdenken speelde in de tijd van nucleaire dreiging. Ze hadden beide een goed gevoel voor maatschappelijke ontwikkelingen."

Dameswensen en Juinen

Maar er zijn ook woorden in de vergetelheid geraakt, zoals dameswensen en het denkbeeldige dorpje Juinen. Ondanks dat deze woorden niet meer worden gebruikt, hebben Van Kooten en De Bie meer dan wie dan ook woorden en uitdrukkingen aan het Nederlands toegevoegd, aldus Sanders.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie