Buitenland
VPRO

Waarom het songfestivalnummer van Tsjechië direct offline werd gehaald in Rusland

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom het songfestivalnummer van Tsjechië direct offline werd gehaald in Rusland

Afgelopen avond plaatste de band Vesna uit Tsjechië zich voor de finale van het Eurovisie Songfestival met het nummer My sister’s crown, een nummer dat op het moment van publicatie binnen enkele uren offline werd gehaald in Rusland en Belarus. Journalist Laura Postma legt in Bureau Buitenland uit waarom dit nummer de toorn van beide landen op de hals heeft gehaald.

Dubbele betekenis

"Het nummer heeft eigenlijk een dubbele betekenis," vertelt Postma. "Aan de ene kant gaat het over het versterken van de positie van de Slavische vrouw. Maar het is ook een directe steunbetuiging aan Oekraïne. Het lied wordt gezongen in het Tsjechisch, Oekraïens, Bulgaars en Engels en spreekt daarmee min of meer de hele Slavische wereld aan."

Volgens Postma uit het nummer ook kritiek op de traditionele, patriarchale familiewaarden die de Russische president Poetin gebruikt in zijn propaganda voor de oorlog in Oekraïne. "Doordat Vesna zingt 'laat je niet in de hoek drukken', geeft de band aan dat zij zich niet willen laten onderdrukken", aldus Postma.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Panslavische ambities

En daar blijft de boodschap niet bij. Zo zit de videoclip van Vesna, die binnen enkele uren offline werd gehaald in Rusland en Belarus, vol met symbolische verwijzingen naar het Russische regime en de oorlog in Oekraïne – van hypnotiserende computerschermen en verstoorde spiegelbeelden, tot beelden die veel overeenkomsten vertonen met de dystopische televisieserie The Handmaid’s Tale.

Ook Poetins imperialistische en panslavische ambities moeten het in de Tsjechische inzending ontgelden. Volgens de band zelf staat de titulaire kroon voor soevereiniteit, en is het dus het recht van iedere 'Slavische zuster' om diens eigen besluiten te nemen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gevoelige snaar

De populariteit van het nummer laat volgens Postma zien dat het politieke engagement met de oorlog nog altijd groot is. In Europa, maar ook vooral Tsjechië zelf. "De oorlog leeft nog heel erg in Tsjechië. Het land steunt Oekraïne erg actief en veel vluchtelingen uit Oekraïne zijn in Tsjechië opgenomen. Het nummer raakt ook zeker een gevoelige snaar die nu in de samenleving leeft."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie