Cultuur & Media
NOS

Boeken steeds vaker in de ban in VS: 'Echt belachelijk'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Boeken steeds vaker in de ban in VS: 'Echt belachelijk'

Steeds vaker komen boeken in de Verenigde Staten op een zwarte lijst te staan. Conservatief-christelijke groeperingen scannen de boeken op inhoud. Is het te woke of te liberaal, dan verdwijnt het van de leeslijst van sommige scholen. Het overkomt nu ook de Chinees-Amerikaanse auteur Jean Kwok, die in Nederland woont.

Steeds vaker boeken in de ban in de VS

Haar internationale bestseller Bijna thuis - in het Engels Girl in translation - is in de ban gedaan in een scholendistrict in Florida. Dat dreigt nu ook te gaan gebeuren in Pennsylvania. Kwok is er niet over te spreken, zegt ze in NOS Met het Oog op Morgen. “Het is om pornografische redenen verboden. En dat is echt het belachelijkste wat ik ooit heb gehoord.”

In het boek denkt de hoofdpersoon op een gegeven moment na over een abortus. Dat zou een reden voor het verbod kunnen zijn, zegt de auteur. “Er bestaat een website waar precies staat aangegeven wat de problemen met mijn boek zijn. Ik heb 320 pagina's geschreven, daarvan hebben ze er 4 gevonden die gevoelig liggen."

"Ik kan je precies zeggen wat daarin gebeurt: er wordt wiet gerookt, mijn hoofdpersonage zoent met een paar jongens – maar dat zie je niet heel expliciet. En ze heeft een keer seks en overweegt daarna om abortus te plegen. Dat is het, dat is alles wat in het boek staat.”

Maar het feit dat het om een immigrant gaat, moet ook een rol hebben gespeeld, denkt de in China geboren en in Amerika opgegroeide Kwok. “Het is een verhaal over een Chinees meisje dat net als ik woonde in een heel oud appartement in Brooklyn en in een Chinese kledingfabriek werkte. Het is op mijn jeugd gebaseerd, op mijn eigen leven.”

In protest

Kwok kwam te weten dat haar boek op de zwarte lijst stond toen ze werd benaderd door een ouder in Florida, die zich verbaasde over de gang van zaken. Die ouder is nu een zaak begonnen om het verbod tegen te houden. Ze vroeg Kwok om te helpen met het schrijven van een motivatie om het boek legaal te houden. Maar de auteur heeft besloten om zelf naar de VS af te reizen om ‘Bijna thuis’ te gaan verdedigen.

Afgelopen schooljaar werden er 1.600 boeken uit Amerikaanse schoolbibliotheken verbannen. Dat aantal dreigt alleen maar toe te nemen en dat is ook de reden dat Kwok een vuist wil maken. “Voor mijn carrière maakt dit niet zo veel uit, maar het gaat natuurlijk om wat er nu gebeurt. Dit is een beweging die heel gevaarlijk is, vandaar dat ik persoonlijk volgende week ernaartoe ga.”

‘Bijna thuis’ is in twintig talen vertaald en volgens Kwok is het nog nooit ergens verboden, tot nu dus. “Ik heb talloze brieven van mensen gekregen over hoeveel ze van dit boek houden en hoe het ze moed heeft gegeven in moeilijke tijden. Daarom vind ik ook dat ik dit moet doen en naar Amerika moet afreizen.”

Steeds vaker boeken in de ban in de Verenigde Staten

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie