Cultuur & Media
AVROTROS

'Van huis uit' is Humberto's Non-Fictie Boek van de Maand maart

foto: redactie Humbertofoto: AVROTROS / redactie Humberto
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Van huis uit' is Humberto's Non-Fictie Boek van de Maand maart

'Van huis uit' van Anne en Herman van Veen is het NPO Radio 1 Non-Fictie Boek van de Maand maart. Het boek maakt daarmee kans op de titel Non-Fictie Boek van het Jaar 2023. Dat heeft boekenredacteur Emma Louise Diest bekend gemaakt in Humberto. Dit is haar recensie van het boek.

Luister en kijk hier naar het item uit de uitzending van Humberto

In een tijd dat het leven buiten stil leek te staan, de realiteit haar adem inhield, vinden de dagdromen van Herman en Anne van Veen een plek in de brieven die ze elkaar schrijven. De belevingswereld van beiden is kleurrijk en lijkt eindeloos groot. Ze hebben ieder een eigen taal, een eigen ritme.

Twee kunstenaars

De twee stemmen raken gaandeweg steeds meer met elkaar verweven. Als een muziekstuk volgen we de melodie, de klanken wisselen elkaar moeiteloos af en vormen samen een bijna volmaakt geheel. Een vader en een dochter, maar we ontmoeten ook twee kunstenaars. De woorden lijken te dansen, we springen van proza naar poëzie, van het gesproken woord naar het lied. De beelden zijn levendig en we krijgen alle ruimte om zelf mee te bouwen aan het resultaat.

Het doek gaat steeds verder open om soms onverwacht, nog voor het einde van de voorstelling, te sluiten. Een theaterstuk waarin ons alle controle uit handen wordt genomen. We kunnen niet anders dan stiekem spieken in de coulissen van de vader dochter relatie waarvan het ware verhaal altijd verborgen zal blijven.

Vanaf de zijlijn

Zowel de rol van de dochter als van de vader kent voortdurend een nieuwe invulling. De beweging waarin we terechtkomen is daarom onstuimig. Tegen beter weten in zoeken we gaandeweg toch naar de juiste woorden die bij het gevoel passen. Het gevoel van verbondenheid en verwantschap maar tegelijkertijd het allesoverheersende gevoel van eenzaamheid door de afstand die altijd voor een deel onoverbrugbaar zal blijven. De vader die geen moment van zijn dochters leven zou willen missen, maar altijd vanaf de zijlijn zal moeten toekijken en de dochter die haar vader misschien wel liever als een vriend had gehad.

We vergeten het verschil tussen jong en oud, ervaren en onervaren, volwassen en kind. We verblijven in niemandsland tussen deze begrippen. Op papier mogen we fantaseren, iedere mogelijkheid aftasten. Herman en Anne leggen elkaar het leven uit. Zoals Anne losjes "snap je?" zegt, maar waarbij het antwoord er niet echt toe doet. Het vertellen van je eigen verhaal aan iemand die er altijd voor je is, daar gaat het om.

Het mysterie van de vader en de dochter

In gedachten verschijnt steeds duidelijker het toneel waar het zich allemaal afspeelt. Een plek waar talloze personages de revue passeren en verhaallijnen zich weinig aantrekken van chronologie. We voegen steeds een scène toe aan het verhaal, soms aan het begin, soms aan het einde, maar heel vaak ook ergens middenin.

Moeiteloos verdwijnen we in flarden herinneringen, gedachtes en dromen en ontrafelen we steeds een klein stukje van het mysterie van de vader en de dochter, van Herman en Anne van Veen.

Eervolle vermelding

Emma Louise Diest kiest ook iedere maand een boek uit dat een eervolle vermelding verdient. Deze maand is dat God, de grote romanschrijver van Arnon Grunberg

Diest: "Met veel eerbied geeft Arnon Grunberg invulling aan zijn nieuwe taak als stagiair bij de SGP. Het is een mogelijkheid om het geheim van de partij te ontrafelen en daarbij stiekem te kijken naar het hele spel van de democratie. We verbazen ons over de knulligheid van het systeem terwijl we er tegelijkertijd erg van genieten. De parlementaire democratie stelt teleur maar is daarom ook springlevend."

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie