Cultuur & Media
NTR

Street Art Frankey, de kunstenaar achter de knipogen in de openbare ruimte

foto: Streetartist Frankeyfoto: Streetartist Frankey
  1. Nieuwschevron right
  2. Street Art Frankey, de kunstenaar achter de knipogen in de openbare ruimte

Street Art Frankey is de kunstenaar achter de knipogen in de openbare ruimte. Eberhard van der Laan op Paradiso of Popey onder een straatpaaltje. "Bij street art moeten het kleine, slimme dingen zijn, voor de oplettende kijker", vertelt hij in Kunststof.

Streetart Frankey, kunstenaar - Kunststof

Kleine slimme dingen

Street Art Frankey (pseudoniem van Frank de Ruwe) is een Nederlandse kunstenaar die met relatief kleine en vaak onopvallende kunstwerken het straatbeeld positief wil beïnvloeden. Hij wil dingen maken waar mensen hun hoofd nog even bij omdraaien.

"Bij street art moeten het kleine, slimme dingen zijn, voor de oplettende kijker. Ik word daar zelf ook blij van. Het moet iets zijn dat interactie met de stad heeft."

Quote

Ik ben groot fan van de kunstenaar John Körmeling

Frankey

"Ik vind het mooi als ik een heel klein plekje kan reserveren waar mensen even een kleine glimlach hebben. Dat mensen vanuit een beeld een goed gevoel kunnen krijgen en even eruit kunnen zijn. Een heel kort droompje, waar je even gelukkig van wordt."

Street Art Frankey - Hartenstraat Amsterdam

Fans stelen het werk

Een op de drie van zijn kunstwerken wordt gestolen. "Mijn kunst is natuurlijk in de openbare ruimte, waar je best wel vaak geen toestemming voor hebt. Dingen worden weggehaald, soms door verzamelaars. Terwijl bij wat ik neerzet de omgeving vrij belangrijk is. Toch vind ik het wel lollig."

Anders kijken

"Ik vind het leuk om bij objecten te kijken wat het anders zou kunnen zijn: kun je er iets anders van maken. Het kan altijd op een andere manier. Alles waar je creatief een glimlach mee kunt veroorzaken vind ik een gaaf domein. Het kan ook in de architectuur, of de auto industrie. Er zijn zoveel manieren om dingen leuker op te lossen."

Quote

Ik maak al iets van 25 jaar street art.

Frankey

"Ik denk zelf altijd dat alles kan." Frankey lijkt altijd 'aan' te staan in zijn manier van denken. "Ik dacht vroeger dat iedereen dat had. Als jongen was ik altijd aan het tekenen, in mijn schrift. Ik vond creëren toen al heel leuk. Bij handenarbeid of tekenen, dacht ik al, wow als je hier je vak van van zou kunnen maken."

"De grootste ramp is tijd." Die heeft de kunstenaar tekort. "Die nekt me altijd. Ik denk altijd dat ik veel meer dingen aan kan. Het creatieve werk gaat alsmaar door. "Zit ik weer diep in de nacht te boren en te lassen."

Streetart Frankey - Tilburg

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie