Cultuur & Media
KRO-NCRV

Documentaire Levenslucht beangstigend en goede wake up call

foto: BNNVARAfoto: BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. Documentaire Levenslucht beangstigend en goede wake up call

Naar de documentaire Levenslucht van Jessica Villerius keken gisteren 1,3 miljoen mensen. De journalist bezocht ziekenhuizen en ic’s om te kijken hoe zij de coronacrisis doorstaan. Journalist Leonard Ornstein sliep er slecht van. "Ik vind het weer een wake up call."

Video niet beschikbaar

Villerius liep vorige week mee in meerdere ziekenhuizen, waar de situatie met de dag verandert. Waar er vorige week nog bedden leeg waren, zijn deze inmiddels vaak gevuld.

We krijgen met deze documentaire een beeld van het oog van de storm. Blijft het goed om mensen wakker te schudden, of leidt dit bij sommigen tot onnodige angst?

Afschrikwekkend

Ook al beland maar een heel klein percentage van de coronapatiënten op de ic, het werd televisierecensent Haroon Ali duidelijk dat dat "echt verschrikkelijk is". Daarmee geeft de documentaire volgens hem het publiek een "goed afschrikwekkend beeld" om de regels te blijven volgen.

Anderzijds denkt hij dat de meeste mensen die dit gezien hebben (de wat oudere, lineaire tv-kijker) de regels al heel braaf volgt. Toch is er ook nog een grote groep mensen die corona nog als een griepje ziet. "Ik denk dat we als publiek met zijn allen moeten blijven voorkomen dat je daar belandt." Die boodschap werd volgens Ali in deze docu goed duidelijk.

Quote

Het maakt mensen ook wel heel erg bang

Sander de Kramer

Journalist en presentator Sander de Kramer vraagt zich af of door het zien van dit soort beelden, van mensen op hun buik aan de beademing, er niet een groep is die zich nóg meer zorgen gaat maken. “Het maakt mensen ook wel heel erg bang”, aldus De Kramer.

Wake up call

Zijn moeder is zo bang voor corona dat ze zelfs de post door de brievenbus niet meer aan durft te raken. Daar staat ook weer een groep ouderen tegenover die nog steeds zelf naar buiten gaat voor de boodschappen. Ornstein: "Dat vond ik juist het goede, dat de docu toch weer een wake up call is."

Het Mediaforum met Leonard Ornstein en Haroon Ali

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie