Cultuur & Media

Vakantietips van Mischa Blok: deze boeken gaan mee in haar koffer

foto: Nico Kroonfoto: Nico Kroon
  1. Nieuwschevron right
  2. Vakantietips van Mischa Blok: deze boeken gaan mee in haar koffer

[AVROTROS] Net als miljoenen andere Nederlanders kijkt ook Radar Radio presentatrice Mischa Blok enorm uit naar de zomervakantie. Eindelijk tijd om op te laden, en dat gaat toch het best met een stapel mooie boeken. Weet jij nog niet welke boeken je meeneemt? Mischa geeft je graag tips. Dit zijn de exemplaren die dit jaar in haar koffer belanden:

1. Theft by Finding (David Sedaris)

"Er is geen enkele schrijver die mij zo hard kan laten lachen. Zijn observaties van alledaagse dingen - zoals een simpel ritje in de metro waarbij hij ten onrechte wordt aangekeken op de zweetgeur van zijn medepassagier - zijn echt briljant en zorgen ervoor dat je nooit meer op dezelfde manier in de metro zit. Hij houdt al veertig jaar dagboeken bij die de basis vormen van zijn boeken. Ik was een paar jaar geleden in Carré bij zijn lezing en toen las hij voor uit die dagboeken vol fantastische anekdotes, dus ik kijk er erg naar uit om die dagboeken voor het eerst zelf te gaan lezen.

Zijn signeersessies na afloop zijn overigens een belevenis op zich en belanden ook regelmatig in zijn dagboeken. Bizarre, verwarrende gesprekjes die de standaard beleefdheden overslaan en ergens halverwege beginnen. Zo vroeg hij mij uit het niets: ‘Are you adopted?’ Maar ik dacht dat hij zei ‘Are you a doctor?’ Dus antwoordde ik ‘No, I’m a journalist’. Tot zover het enige contact met mijn grote idool."

Uitgeverij: Litlle, Brown & Company
Auteur: David Sedaris

Quote

Hij vroeg: ‘Are you adopted?’ Maar ik dacht dat hij zei ‘Are you a doctor?’ Dus antwoordde ik ‘No, I’m a journalist’. Tot zover het enige contact met mijn grote idool

Mischa Blok

2. Ikigai (Fransesc Miralles en Héctor Garcia)

"Het klinkt ontzettend cliché, maar de vakantie is voor mij toch hét moment om na te denken over waar ik sta, waar ik naartoe wil en hoe de weg daar naartoe erbij ligt. Dus er moet ook een levensbeschouwelijk boek in de koffer. Ikigai is de Japanse benaming voor je levensdoel. De auteurs bezochten het Japanse eiland Okinawa, waar vele honderdjarige bewoners uitblinken in geluk en gezondheid. Wat is hun geheim? In recensies over dit boek las ik al verschillende dingen die mij aanspreken. Zoals ‘Hara hachi bu’: eet tot je voor 80 procent vol zit. En: ga nooit met pensioen, eet een kilo groente per dag en ‘moai’: verzamel mensen om je heen met dezelfde interesses die met je praten, lachen en je altijd willen helpen."

Uitgeverij: Boekerij
Auteurs: Fransesc Miralles en Héctor Garcia

3. Koot graaft zich autobio (Kees van Kooten)

"Niet alleen dit boek, maar alle boeken van Kees van Kooten kan ik blijven herlezen. Zijn humoristische ondertoon en zijn altijd aanwezige zelfspot vind ik geweldig. Ik las zijn boeken voor het eerst toen ik tiener was en ik vind het fascinerend hoe je de boeken steeds weer anders leest naarmate je zelf volwassener wordt."

Uitgeverij: De Bezige Bij
Auteur: Kees van Kooten

Ster advertentie
Ster advertentie