Naar homepage
Cultuur & Media

Berend Boudewijn wordt nog altijd begeleid door Martine Bijl

foto: De Perstribunefoto: De Perstribune
  1. Nieuwschevron right
  2. Berend Boudewijn wordt nog altijd begeleid door Martine Bijl

Exact 60 jaar geleden begon de imposante medialoopbaan van Berend Boudewijn. De schrijver, regisseur en televisiepresentator verloor daarnaast bijna een jaar geleden zijn vrouw Martine Bijl. Boudewijn gelooft dat Bijl hem nog altijd begeleidt: "Nu heeft ze ook meegeluisterd."

Dat zei Berend Boudewijn zondag op De Perstribune van Omroep MAX. Boudewijn werd vooral bekend door de populaire Berend Boudewijn Kwis, maar eigenlijk begon hij als regisseur van televisieprogramma’s en theaterproducties.

En ondanks de leeftijd van 83 jaar heeft Boudewijn nog altijd iets op zijn wensenlijstje staan om te mogen doen. "Ik zou Shakespeare nog wel willen regisseren. Hij heeft het theater min of meer uitgevonden."

After Life

Vanaf 1992 was Boudewijn getrouwd met Martine Bijl. Op 30 mei vorig jaar overleed zij op 71-jarige leeftijd, nadat ze in 2015 een hersenbloeding had gekregen. Vlak voor Bijls dood begon Boudewijn met het kijken naar After Life, de Netflix-serie van Ricky Gervais waarin hij een weduwnaar speelt die rouwt om het verlies van zijn vrouw.

Boudewijn heeft hier veel herkenning uit gehaald. Zoals het vasthouden aan oude gewoonten. "Zij (Martine red.) had een antieke klok en die moest één keer in de week worden opgewonden. Dat deed ze elke zondag. Ik ben nu dus als de dood om die klok niet op te winden. Ik vind het erg leuk om dat te doen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Schouwburgdirecteur

Daarnaast is Boudewijn ook directeur van de Stadsschouwburg in Amsterdam geweest. Hij kijkt dan ook met veel interesse naar de ontwikkelingen in de theaterwereld naar aanleiding van de coronacrisis. Boudewijn denkt dat het beter is om voorstellingen op tv uit te zenden en om de theaters leeg te houden.

"Het gezamenlijk iets beleven is onderdeel van een voorstelling. Waarom gaan mensen nog naar het Nederlands elftal? Op tv zie je het veel beter." Boudewijn gelooft niet dat je met 30 man in een zaal die beleving terugkrijgt.

Stilzitten doet Berend Boudewijn niet. Op dit moment is hij in overleg met Diederik van Vleuten over een nieuwe theatervoorstelling.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie