Naar homepage
Cultuur & Media

Instagram weigert foto's van Kenza vanwege littekens

foto: Plusvwsfoto: Plusvws
  1. Nieuwschevron right
  2. Instagram weigert foto's van Kenza vanwege littekens

[Human] Kenza Bolsius (24) is op Instagram open over haar psychische problemen. Inmiddels bereikt ze ruim 16.000 mensen en is haar account uitgegroeid tot een platform waar mensen met mentale problemen elkaar vinden. Instagram was hier een goede plek voor, totdat haar foto's opeens werden verwijderd. Door Instagram zelf.

Kenza had eerst een 'fitgirl'-account op Instagram, waarop ze mooie plaatjes postte van gezonde maaltijden en haar gespierde buik. Maar eigenlijk ging het helemaal niet goed met haar en toen ze werd opgenomen in een kliniek, besloot ze dat ze niet langer de schijn wilde ophouden.

De eerste eerlijke post plaatste ze vanuit de gesloten inrichting en dat luchtte erg op, vertelt ze tegen 3FM Tussenuur, het jongerenplatform van Human. "Ik merkte dat er veel begripvolle mensen zijn en dat ik anderen kan helpen door open en eerlijk te zijn. Dus ik besloot daarmee door te gaan."

Strong like a fighter

Op haar account @stronglikeafighter is Kenza eerlijk over haar worstelingen met zelfbeschadiging, depressie en trauma's van seksueel misbruik. Kenza's strijd wordt inmiddels door ruim zestienduizend mensen gevolgd en de band met haar volgers is bijzonder. Ze probeert taboes te doorbreken en mensen te inspireren. "We zijn er juist om elkaar te helpen. Het is belangrijk om niet voor je problemen weg te lopen, maar erover te praten. Ik probeer het gevoel te creëren dat niemand in zijn eentje tegen moeilijke dingen vecht."

Haar account is niet alleen een inspiratiebron voor vele volgers, ook voor Kenza zelf is Instagram een belangrijke stap geweest in haar weg naar herstel. Dankzij de steun die ze krijgt, vindt ze het een stuk makkelijker om zichzelf te accepteren. Maar inmiddels heeft ze door toedoen van Instagram een stap teruggezet op die weg naar zelfacceptie.

Aanstootgevend lichaam

Sinds begin dit jaar worden namelijk foto's verwijderd van haar account. Foto's met vriendinnen, huisdieren en selfies: allemaal weg. De reden? Op deze plaatjes zijn Kenza's littekens van haar zelfbeschadiging te zien. Instagram heeft sinds februari regels rondom het tonen van zelfbeschadiging aangescherpt, omdat het volgens het bedrijf 'anderen zou kunnen aanzetten hetzelfde te doen'.

Inmiddels krijgt Kenza soms meerdere keren per dag de melding dat haar posts worden verwijderd. Soms opent ze met pijn in haar buik de app, bang dat ze weer zo'n melding heeft. "Wat ze hier eigenlijk mee proberen te zeggen is dat mijn lichaam aanstootgevend is. Jarenlang heb ik mijn lichaam verstopt vanwege mijn littekens. Ik droeg alleen maar lange broeken en shirts met lange mouwen. Op een gegeven moment ben ik daarmee gestopt en toen voelde ik me zó vrij. Maar nu word ik weer gedwongen op m'n lichaam weg te stoppen."

'Ik mag er zijn'

Ergens snapt Kenza het ook wel. "Verheerlijking van zelfbeschadiging moet niet kunnen en ik vind het dan ook heel goed dat ze daarop letten, maar mijn geheelde huid is anders dan het tonen van open wonden. Als je gewoon je leven leidt, en je littekens niet inzet voor verkeerde doelen, dan vind ik niet dat ze die mogen verwijderen. Als je littekens hebt van brandwonden of een operatie, moeten die dan ook verbannen worden?"

Ondanks alles gaat Kenza nog steeds door met posten, want het contact met haar volgers wil ze niet kwijt. "Eerst dacht ik: laat maar, ik verstop mezelf wel. Maar nu ga ik gewoon vechten voor mezelf. Ik mag er zijn. En wat Instagram daarvan vindt is niet het belangrijkste."

3FM Tussenuur heeft Facebook Nederland, het moederbedrijf van Instagram, om een reactie gevraagd. De woordvoerder gaf een e-mailadres, waar een verzoek om reactie naar toe is gestuurd. De woordvoerder vertelde eveneens dat Instagram geen Nederlandse afdeling heeft, waardoor het moeilijk wordt om een reactie te krijgen op dit individuele geval.

Ster advertentie
Ster advertentie