Cultuur & Media
BNNVARA

Racisme: 'Iedereen moet zich uitspreken, want iedereen maakt het mee.'

foto: Nordin Ghouddanifoto: Nordin Ghouddani
  1. Nieuwschevron right
  2. Racisme: 'Iedereen moet zich uitspreken, want iedereen maakt het mee.'

Verandert je beeld over racisme als je elke dag de ervaringen hoort van iemand die je kent? Journalist Nordin Ghouddani besloot de proef op de som te nemen en stuurt elke dag een filmpje over zijn ervaringen met racisme naar zijn hele netwerk. Ghouddani schuift aan bij Patrick Lodiers in De Nieuws BV om te vertellen over zijn initiatief.

Ghoudanni kwam op het idee nadat hij Ruud Gullit zich zag uitspreken op tv. Hij kent Gullit als iemand die zich altijd afzijdig houdt van het racismedebat en was onder de indruk dat hij zich nu toch uitsprak. Ghouddani: "Ineens zag ik Gullit heel uitgesproken het benoemen, zelf ervaringen delen waarvan ik dacht: wow dat heb je nodig".

Ghouddani doelt erop dat je grootheden nodig hebt die zich uitspreken, maar hij kijkt ook naar zichzelf: "Je hebt ook mensen nodig zoals ik. Die niet zoveel te klagen hebben, gewoon hun ding kunnen doen, maar ook dingen meemaken. Iedereen moet zich uitspreken, want iedereen maakt het mee."

"Ik wil niet dat mijn kinderen straks hetzelfde moeten meemaken"

Eerder hield Ghouddani zich ook afzijdig in dit debat, maar de komst van zijn kinderen heeft hem veranderd. "Daarvoor was ik nooit bezig met racisme en discriminatie. Waarom niet? Ik heb het goed, ik heb niks te klagen. Maar op een gegeven moment als je kinderen gaat krijgen, dan denk je, 'ik heb af en toe een klap gekregen en dan sta ik weer op', maar ik wil niet dat mijn kinderen straks hetzelfde moeten meemaken."

Tijd voor actie

Ghouddani besluit elke dag een filmpje over zijn ervaringen met racisme op YouTube te zetten en naar zijn hele netwerk te sturen. De onderwerpen verschillen. Hij begint met de media en het diversiteits potje. Ghouddani: "Je bent eigenlijk een excuusallochtoon en dat wil niemand zijn. Je vindt me dus blijkbaar wel goed genoeg als je me uit dat potje kan betalen, maar je hebt misschien twijfels als je me vanuit de normale redactie moet betalen."

Quote

Je bent eigenlijk een excuusallochtoon en dat wil niemand zijn.

Ghouddani

Ook het uitgaan en de voetbalwereld komen aan bod. Ghouddani: "Wat je daar hoort. Echt van alles. Je loopt naar de scheidsrechter toe en je zegt 'scheids dat hoor je toch ook, dat kan toch niet' en die wuift het gewoon weg. Uit angst, uit whatever. Maar je voelt je dan echt niet veilig"

De politie

De politie wordt ook veel genoemd in het racismedebat. Het nieuws dat politieagenten van het Rotterdamse Korps in opspraak zijn geraakt omdat ze Nederlanders met een migratieachtergrond 'kankervolk', 'kutafrikanen' en 'pauperallochtonen' noemden, verbaast Ghouddani niet: "Dit is al de tweede keer hè, ze zijn al een keer gewaarschuwd. Waarschuwen helpt niet, dat soort rotte appels moeten meteen weggestuurd worden uit het korps. Je wil toch niet door zo'n agent aangehouden worden?"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Positieve reacties

Ghouddani heeft veel positieve reacties gekregen op zijn filmpjes. Ghouddani: "Ik krijg apps van verschillende topsporters tot politici tot mensen uit de showbizz en die vertellen gewoon letterlijk: 'Ik wist dit niet. We zien de grote dingen op tv, maar dat zijn vaak heel grote dingen. Maar al deze kleine dingetjes die jij opsomt, die wist ik niet. Fijn dat je dat met ons deelt.'" En dat brengt Ghouddani weer een stukje dichter bij zijn doel: bewustzijn creëren.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie