Cultuur & Media
NOS

'Zetje In' strijdt tegen racisme en discriminatie en wint Over Hoop Prijs 2020

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zetje In' strijdt tegen racisme en discriminatie en wint Over Hoop Prijs 2020

"Racisme en discriminatie zouden verplicht opgenomen moeten worden in het curriculum van primair en voortgezet onderwijs." Dat is het uitgangspunt van Zetje in en daarmee wonnen ze de Over Hoop Prijs 2020. In NOS Met het Oog op Morgen vertelt een van de initiatiefnemers meer.

Lakiescha Tol is 20 jaar. Met twee andere studenten runt zij het initiatief. "We zijn nu vooral bezig met het ontwikkelen van eigen lesmateriaal en het toegankelijk maken van ander inclusief materiaal."

Ze focussen nu vooral op een speciale schoolkalender, vol speciale dagen. "Dan kan je denken aan Ramadan, Holi, orthodox Pasen, dat soort dagen. Maar ook bijvoorbeeld maatschappelijke dagen zoals Paarse Vrijdag en de Internationale Herdenkingsdag van de Holocaust."

Bekijk hier het hele gesprek met Lakiescha Tol

Bespreken

Het initiatief startte vorig jaar, na de dood van George Floyd. "Daarna voelden wij alledrie heel erg de behoefte om structurele verandering te brengen." Via de middelbare school kenden de studenten elkaar al. "Maar we gingen niet per sé met elkaar om. We plaatsten op onze social media veel van dezelfde content."

Tol is tevreden hoe het op haar school eraantoe ging. "Het was een leuke school. Maar wat ik wel merkte is dat het slavernijverleden niet behandeld werd. Omdat de docent aangaf dat er niet genoeg tijd was. Maar voor andere onderwerpen wel."

En dat is juist wel belangrijk, vindt ze. Ook daarom hoopt ze dat scholen de speciale kalender veel gaan gebruiken. "Wij denken dat het op die manier makkelijker wordt om aan die onderwerpen aandacht te besteden. Ik vind het van belang dat dat gewoon goed onderwezen wordt."

Ster advertentie
Ster advertentie