Cultuur & Media
KRO-NCRV

Volkskrant-hoofdredacteur wil niet reageren op 'ranzige geruchten' over recensent

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Volkskrant-hoofdredacteur wil niet reageren op 'ranzige geruchten' over recensent

Pieter Klok, de hoofdredacteur van de Volkskrant wil niet inhoudelijk reageren op de non-actiefstelling van literair recensent Arjan Peters. "Mijn verantwoordelijkheid is een eerlijke procedure naar deze man en voor deze vrouwen."

Gisteren schreef de Volkskrant een korte verklaring over de non-actiefstelling van Peters, die volgt op een onderzoek naar zijn benadering van vrouwelijke schrijvers. Maandag suggereerde een stuk in NRC Handelsblad dat er sprake zou zijn van MeToo-achtige praktijken van de recensent in benadering van een aantal vrouwelijke schrijvers.

Groot persoonlijk drama

"Als journalistieke organisatie wil je totale openheid en transparantie geven", zegt Klok in het Mediaforum van Spraakmakers. "Maar in de eerste plaats ben ik werkgever en daar hoort geen discussie in de media bij." De hoofdredacteur heeft zijn prioriteiten liggen bij een zorgvuldige procedure en bescherming van zijn werknemer en noemt de zaak een "groot persoonlijk drama" voor Peters zelf.

Peters is een van de bekendste literair recensenten van ons land met een enorme staat van dienst. Hij schrijft al 28 jaar voor de Volkskrant, waarvan zestien jaar in vaste dienst. Ook maakt hij in 2020 onderdeel uit van de prestigieuze jury van de P.C. Hooftprijs voor poëzie.

Ranzige geruchten

Klok hekelt de geruchten op Twitter en in andere media, maar hoeft zich naar eigen zeggen nergens voor te schamen in zijn aanpak van de affaire. "Ik ben in de eerste plaats werkgever. Ik wil een integere procedure volgen." Na het onderzoek zal de krant en Klok volledige openheid kunnen geven. Hij noemt de publicitaire schade voor de krant "vervelend".

Hij voelt niet de behoefte om de "vrij ranzige geruchten" te ontkrachten of bevestigen. Hij laat de verantwoordelijkheid voor de verspreiding van geruchten bij hen die ze verspreiden. "Al het andere kan me op dit moment eerlijk gezegd gestolen worden."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie