Cultuur & Media
NOS

S10 naar finale Songfestival: 'Wel jammer dat je al weet dat Oekraïne gaat winnen'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. S10 naar finale Songfestival: 'Wel jammer dat je al weet dat Oekraïne gaat winnen'

De Nederlandse zangeres S10 is door naar de finale van het Eurovisie Songfestival, aanstaande zaterdag in Turijn. Met 'De Diepte' wist ze samen met negen andere landen een plekje te bemachtigen. Verslaggever Beau Heimensen keek gisteravond in Bar Loge '90 in Rotterdam mee met een groep fans.

"Zo'n vijftig man heeft zich hier verzameld. Ze kijken allemaal naar een groot scherm dat voor hen hangt, met daarop S10", beschrijft Heimensen. Ze spreekt een aantal aanwezigen.

"Ik vind het een emotioneel nummer. Ze weet het gevoel over te brengen ook als je de taal niet verstaat. Top drie haalt ze denk ik wel", zegt de een. "Hoe vaker ik het liedje hoor, hoe mooier ik het vind", zegt de ander. "En in het Nederlands. Dat is ook een tijd terug."

Verwend

"Ik heb wel het gevoel dat we een paar jaartjes terug in de tijd zijn gegaan. We zijn vorig jaar getrakteerd op een enorm spektakel van ongekende orde vanuit Rotterdam. Dat was een fantastische productie. Maar goed, je kunt ook niet van alle landen hetzelfde verwachten. Nederland is een enorm televisieland, daar zijn we goed in. Misschien zijn we gewoon een beetje verwend."

Het was nog even spannend, want Nederland werd pas als laatste van de tien landen genoemd. "Ik vind het wel jammer dat je er al zeker van kan zijn dat Oekraïne gaat winnen. Door de situatie, want iedereen wil Oekraïne steunen. Dat haalt de spanning er wel van af", zegt een fan.

Zaterdag finale

De overige landen die gisteravond de finale hebben bereikt zijn Zwitserland, Armenië, IJsland, Litouwen, Portugal, Noorwegen, Griekenland, Oekraïne en Moldavië.

Donderdag volgt de tweede halve finale met daarin achttien landen die opnieuw om tien plaatsen strijden. De winnaars van de halve finales voegen zich bij de finalisten Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Die landen plaatsen zich als grootste geldschieters overigens altijd voor de finale. S10 is zaterdag in de eerste helft van de finale aan de beurt.

r1jn S10

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie