Cultuur & Media
EONOS

Zangeres S10 over Songfestival-deelname: 'De pers ging constant over mijn grenzen heen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zangeres S10 over Songfestival-deelname: 'De pers ging constant over mijn grenzen heen'

Tijdens haar deelname aan het Songfestival in 2022 gingen (vooral Nederlandse) media 'constant over de grenzen heen' van zangeres S10. In Langs de Lijn En Omstreken legt ze uit hoe moeilijk ze het vond dat haar destijds gevraagd werd om uit te leggen waar haar muziek over gaat.

S10 - Dat het goed blijft gaan met mij

Video niet beschikbaar

Door haar deelname aan het Eurovisie Songfestival raakte haar carrière in een stroomversnelling, maar haar verleden blijft zangeres S10 achtervolgen. Hoe is het om altijd naar zwarte bladzijden uit je verleden gevraagd te worden?

Stien den Hollander is via haar muziek openhartig over haar vroege jeugd en haar psychische problemen. En hoewel zingen over haar verleden haar goed af gaat, is praten over haar twijfels, angst en onzekerheid voor de zangeres niet altijd makkelijk.

'Moeilijk om over te praten'

Toch is dat wat ze rondom het Songfestival in Turijn veelvuldig moest doen. Tegen haar zin in. "Het is zo vervelend om uit te leggen waar je muziek over gaat. Want dat zijn mijn 'geheimenissen'. Het is heel moeilijk om daar met de pers over te praten. Tijdens het Songfestival was dat best overzichtelijk: ik kreeg veel mediatraining en deed gewoon een knopje aan. Maar mensen gingen wel constant over mijn grenzen heen. Vooral de Nederlandse pers."

Dinsdagavond werd bekend dat het team dat S10 begeleidde tijdens het Songfestival in Turijn destijds een officiële klacht indiende, omdat backstagemedewerkers haar persoonlijke grenzen niet respecteerden.

Documentaire over haar veelbewogen leven

Woensdagavond verschijnt de documentaire Dat het goed blijft gaan met mij (EO), over het nu al veelbewogen leven van S10. Ze geeft in de documentaire een openhartig en kwetsbaar inkijkje in haar leven. Regisseurs Linda Hakeboom en Rolf Hartogensis volgden twee jaar lang het leven van de nog altijd pas 23-jarige zangeres. Naast de invloed van haar verleden op S10 is ook de druk van media en publiek te zien.

Twee keer heeft de zangeres de docu nu helemaal gezien. Ze is tevreden met het resultaat, maar voelt ook ongemak. "Ik ben zeker blij met de documentaire, maar ik vind het wel een beetje awkward om terug te zien. Sommige oude muziek wil ik gewoon echt niet horen. Dat vind ik zo naar. Het heeft puur gewoon met ongemak te maken."

'Voorzichtig aftasten'

Ongemak ervoeren regisseurs Hakeboom en Hartogensis op sommige momenten ook bij het maken van de documentaire. Hakeboom: "Dat iemand open is over wat ze heeft gemaakt in het verleden, betekent niet dat je haar zomaar op ieder moment alles op ieder moment over kan vragen. Het zijn traumatische gebeurtenissen. Onbedoeld kan je iemand op die plek terugbrengen. Je moet dat heel voorzichtig aftasten."

De documentaire Dat het goed blijft gaan met mij (EO) is woensdag 22 mei te bekijken om 21:17 uur op NPO 3. Ook is hij nu al te bekijken op NPO Start.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie