Eva Koreman vreest voor toekomst opkomende artiesten door impact Spotify
- Nieuws
- Eva Koreman vreest voor toekomst opkomende artiesten door impact Spotify
Na 15 jaar in het muzieklandschap heeft 3voor12-dj Eva Koreman de muziekbusiness enorm zien veranderen voor zowel artiest als publiek. Aanstaande vrijdag maakt Koreman haar laatste 3voor12-uitzending. "Als NPO is het onze taak om muziek aan de man te brengen", zegt ze bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Koreman heeft in vijtien jaar muziekradio maken een boel artiesten de revue zien passeren. Volgens de dj is er nu meer plek voor samenwerkingen tussen en onafhankelijkheid van artiesten, maar hebben beginnende musici het wel zwaarder.
Kruisbestuiving
Koreman verwijst naar de samenwerking van Eminem en Rihanna in 2013 met het nummer Monsters. "Eminem werd er destijds nog uit-gebliept." Volgens de dj werd hiphop toen nog als 'te moeilijk' bevonden. "Een kruisbestuiving van pop en hiphop was toen ongewoon. Nu durven we wel meer." Eminem werd afgelopen juli met zijn comeback-track zelfs TopSong op Radio 2. "Dat was vroeger niet voor te stellen."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Volgens Koreman werken artiesten die zich binnen eenzelfde genre bevinden nu ook makkelijker samen. "Waar vrouwen voorheen tegen elkaar weggespeeld werden, zoals Christina Aguilera en Britney Spears, maken ze nu samen tracks, zoals onze eigen Froukje en S10." De samenwerkingen tussen Froukje en S10 doet het feministische hart van Koreman sneller kloppen. De dj stelt dat er minder angst bij vrouwen is dat de ander 'een hapje van hun taart wegkaapt'. "Nu bakken ze samen die taart."
Invloed
Het is steeds moeilijker geworden om als Nederlandse artiest je brood te verdienen. "Ik heb meerdere artiesten gesproken die er ofwel mee stoppen of waarbij muziek een hobby is geworden, terwijl er een andere baan voor in de plaats komt", zegt Koreman. De presentator legt uit dat een artiest 12 miljoen Spotify-streams nodig heeft om een modaal inkomen te kunnen genereren. En waar een artiest vroeger verdiende met de eigen verkoop van geluidsdragers zoals cd's of lp's, valt daar nu niets meer aan te verdienen. "Ik vrees wel voor hun toekomst door de impact van Spotify."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Artiesten kunnen wel zelf materiaal op Spotify zetten, waardoor het meedoen laagdrempeliger is dan voorheen. "Maar dan vindt niemand het." De 3voor12-dj legt uit dat artiesten zich via social media zoals TikTok in de kijker kunnen spelen, in de hoop opgepikt te worden door een label. "Maar daardoor wordt muziek om door te kunnen breken ook steeds generieker", aldus Koreman. "Dus tegen een jazz-trio zou ik zeggen: 'Don't give up your day job'."
Maak het verschil
Volgens Koreman ligt er een grote taak bij de NPO om alsnog die speciale en vernieuwende muziek, maar ook opkomende artiesten, aan de man te brengen. De dj is daarom blij dat de programmering van 3voor12 vanaf 2025 naar de middag gaat en vier keer per week zal worden uitgezonden in plaats van alleen maar op de vrijdagavond. "Want de kloof tussen beginnend en doorgebroken artiest wordt zo steeds groter. Wij kunnen het verschil maken!"
Eva Koreman presenteert aanstaande vrijdag nog een laatste keer 3voor12.
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!