Cultuur & Media
AVROTROS

'Trump kan zich niet permitteren Taylor Swift af te vallen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Trump kan zich niet permitteren Taylor Swift af te vallen'

Haar Eras World Tour heeft inmiddels meer dan 2 miljard omzet geboekt, en meerdere economieën wereldwijd een boost gegeven. Daarnaast vreest Trump haar, vanwege haar invloed op een heel Democraten-leger aan jonge vrouwen. Wat maakt Taylor Swift zo’n invloedrijk succes? Prof. dr. Tom ter Bogt, cultuurpsycholoog en hoogleraar Populaire muziek en jeugdcultuur aan de Universiteit Utrecht schuift aan in dr Kelder en Co.

Swift is nu al zo’n veertien jaar een wereldster. Begonnen in de countrymuziek, werd ze uiteindelijk buitengewoon succesvol in de pop. "Ze is iemand die heel goed en heel lang liedjes kan schrijven die bij haar publiek een snaar raken", zegt de muziekprof.

Toen het meisje veertien jaar oud was verhuisden haar ouders naar Nashville omdat ze het talent van hun dochter zagen. "Wat zij ook van zichzelf zegt als ze 23 is: 'I became the person people wanted me to be'." Ter Bogt legt uit hoe ze altijd erg afhankelijk is geweest van schouderklopjes en onder behoorlijke druk stond. "Dat weet ze te gebruiken in haar muziek."

Terugdeinzende Trump

Daarnaast heeft ze met een hele serie verdrietige liefdes achter de rug, een behoorlijke voorraad inspiratie om uit te putten. "Ze is muzikaal geen vernieuwer. Niet in de country en niet in de popmuziek. Maar voor haar fans hebben haar teksten veel betekend."

In dr Kelder en Co licht prof. Dr. Ter Bogt ook Swifts politieke invloed toe, en legt uit hoe zelfs de normaliter niet voor schelden terugdeinzende Trump haar niet helemaal de rug durft toe te keren. "Hij kan zich niet permitteren om voluit te gaan."

Gerelateerde podcast

De Jortcast

De Jortcast

Ster advertentie
Ster advertentie