Cultuur & Media
AVROTROS

Hoe kom je de crisis goed door? Filosoof Lammert geeft waardevolle tips bij Humberto Tan

foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kom je de crisis goed door? Filosoof Lammert geeft waardevolle tips bij Humberto Tan

Filosoof Lammert Kamphuis schreef twee jaar geleden het boek 'Een filosofie voor een weergaloos leven', waarin hij uiteenzette hoe filosofie je kan helpen in het dagelijks leven. Het boek werd een groot succes met maar liefst een negende druk. Gisteren kwam er een nieuwe versie van het boek uit met als focus hoe filosofie ons kan helpen in tijden van crisis. Bij Humberto Tan bespreekt hij een aantal filosofieën uit zijn boek.

Diogenes, filosoof uit de school der cynici

"Dit was een held", zegt Lammert. "Filosoof Diogenes zei: 'Wat ons het meest in de weg zit om gelukkig te worden, is dat we te veel denken aan wat anderen van ons denken'. Dus we moeten ons bewust, zo schaamteloos als mogelijk gedragen." Lammert legt uit: "Dus hij liep halfnaakt door Athene en bedreef de liefde op straat. En hij deed dat om te merken dat hij gewoon bleef leven, ondanks dat mensen afkeurend naar hem keken."

Lammert gebruikt deze theorie ook in cursussen die hij geeft. "Dat mensen dus op de fiets zitten en zin hebben om met Toto mee te zingen, dat ze dat ook gewoon gaan doen. Daarmee trainen ze hun zelfstandigheid. Er was ook een keer een vrouw die in de rij bij de kassa moe was in de benen. En die moest dus ook gewoon echt gaan zitten op de grond, om trouw te zijn aan haarzelf. Ja, mensen kijken dan heel even. Maar geven er daarna echt geen aandacht meer aan."

Het woord 'crisis'

Lammert is helemaal in het woord 'crisis' gedoken. "We geven er een zwartgallige betekenis aan, maar het komt van het woord 'onderscheiden'. En dat zie je ook wel, dat die eerste lockdown mensen heeft doen beseffen dat je even genoeg hebt aan jezelf. Wat is nu echt van belang?"

"En die manier van denken, dat je niet meteen te snel gaat vastzitten in negativiteit, maakt je leniger om perspectieven in te nemen", vertelt Lammert.

De Stoïcijnen

"Als je in een situatie zit waar je niks aan kan doen, moet je het accepteren, maar ook kijken naar wat je nou aan jezelf kan trainen, doordat ik dat nu moet accepteren. Dat is wat de Stoïcijnen zeggen", vertelt Lammert.

Hij past dit ook toe in zijn cursus en dan blijkt dus dat mensen met apparatenangst echt van die angst afkomen om toch in contact te kunnen blijven mensen. "Of iemand die een groep familieleden had die altijd kwamen helpen, maar dat nu niet meer mochten. En die cursist moest dus echt leren om nu de buurvrouw te vragen."

Dit is een greep uit wat Lammert Kamphuis vertelde in Humberto. Het hele gesprek luister je hier terug:

Het boek Filosofie voor een Weergaloos Leven is in de boekhandel te verkrijgen.

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie