Cultuur & Media
NTR

Doelloosheid kan volgens schrijver Bert Wagendorp helpen bij het ouder worden

foto: Bert Wagendorpfoto: Bert Wagendorp
  1. Nieuwschevron right
  2. Doelloosheid kan volgens schrijver Bert Wagendorp helpen bij het ouder worden

Het succesvolle boek Ventoux van schrijver Bert Wagendorp heeft dit jaar een vervolg gekregen: Ferrara. De fietsvrienden uit het eerste boek bevinden zich nu als vijftigers in het Italiaanse dorp, Ferrara. De schrijver was te gast in Kunststof.

Quote

Het boek gaat er uiteindelijk om hoe hun vriendschap zich verhoudt tot de dood.

Bert Wagendorp

"Ik was sowieso benieuwd hoe het met ze zou zijn na 5 jaar", vertelt Wagendorp. "Ze zijn uit 1963 en dan nu halverwege de 50. Ik ben zelf weer paar jaar ouder, dus ik kan reflecteren op deze leeftijd. Ik wist wel dat ik ze niet meer naar een berg zou sturen en niet meer zou laten fietsen. Ik kwam al graag in Ferrara, die stad ligt me wel. De stad heeft door zijn vele sporen van de Renaissance ook een mooie symbolische waarde in dit geval."

"De mannen zijn ook op een soort zoektocht naar een wedergeboorte. Daarbij moet er altijd iets gebeuren natuurlijk. De personages met een probleem opzadelen. In dit geval was de dood een handig hulpmiddel. Het boek gaat er uiteindelijk om hoe hun vriendschap zich verhoudt tot de dood. En het antwoord van elk personage is heel verschillend. Verzet helpt niet. Die conclusie moeten ze allemaal op een gegeven moment trekken."

Je moet alles niet te belangrijk maken

De schrijfstijl van Wagendorp kenmerkt zicht door een afwisseling tussen laconieke scenes en belangrijke scenes. "Ik heb van nature de neiging om als ik iets serieus heb verteld, in de volgende zin wel meteen een grap te maken. Die relativering heb ik van huis uit. Je moet alles niet te belangrijk maken."

"Dan kom je misschien wel uit bij de doelloosheid waar de mannen in mijn boek naar streven", vervolgt hij. "Dan bedoel ik niet dat je op een stoel achter de geraniums moet gaan zitten, maar het loslaten van ijdelheden waarmee je eerder in je leven bezig bent. Zoals ambitie, geld en seks. Dan wordt het leven bijna boeddhistisch. Misschien word je wel gelukkiger als je de dingen doet, die er toe doen."

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie