Cultuur & Media
KRO-NCRV

Waarom horrorfilms meer zijn dan een avondje griezelen

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom horrorfilms meer zijn dan een avondje griezelen

Het is een goede tijd voor horrorfans, die kunnen eindelijk griezelen bij Scream 5. De film kreeg in de Verenigde Staten al lovende kritieken. "Scream is de perfecte instap-horrorfilm", meent Ronald Simons van filmmuseum Eye. Wat maakt horror zo'n fascinerend filmgenre?

Video niet beschikbaar

Het is een vrij seksistisch genre, legt Elfie Tromp uit, die zelf een horror-theatervoorstelling maakte. Zo blijft de maagd meestal als laatst over en 'de slet' wordt gelijk vermoord. "Wat Scream zo iconisch en belangrijk maakt, is dat het de eerste film is die speelt met de regels van het genre. Waarbij ze het letterlijk zeggen: je bent net ontmaagd, dus nu moet je eraan. Het is comedy, who done it en horror. Als je niks hebt met horror: kijk Scream en dan snap je de regels."

Regels uit andere horrorfilms

"Het is inderdaad een perfecte instapper", vult filmprogrammeur Simons aan. De filmreeks speelt zich af in een dorpje waar tieners worden vermoord. Een vriendengroep staat centraal en de vraag is: wie heeft het gedaan? Tromp en Simons lepelen de regels uit andere horrorfilms op. "Niet naar de kelder gaan als iemand achter je aan zit, niet naar zolder rennen. Een gek geluid horen en zeggen 'het zal wel de wind zijn'."

Horror in het dagelijks leven

"In mijn theatervoorstelling heb ik het over sociale media en mensen die je bedreigen. Dat is eigenlijk de horror van nu", aldus Tromp. "Dat iemand zegt: ik kom je opwachten en dat verzendt als een grappige tweet. Die horror en agressie zit ook in onze realiteit. Dus het kijken van die films is voor mij ook een manier om om te gaan met angst in mijn eigen leven."

Tromp heeft een belangrijke situatie uit haar leven verwerkt in haar voorstelling. "Ik ben aangerand op straat en werd zó boos. Ik dacht: dit gaat mij niet gebeuren. Die man schrok zich dood en ik voelde me een monster worden." Tromp realiseerde zich dat er een enorme kracht zit in het omarmen van je duisternis, of je agressie, vertelt ze.

Ze gebruikt het om het genre een andere draai te geven. Zeker de eerste horrorfilms zijn vrij seksistisch; vrouwen zijn bijna altijd het slachtoffer bijvoorbeeld. "Toen dacht ik: ik moet het monster zelf gaan worden. Pas maar op", besluit Tromp, "voor de vrouwen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie