Cultuur & Media
BNNVARA

'Het theatraal interessante van anorexia is dat je altijd in een tweestrijd zit'

foto: De Nieuws BVfoto: De Nieuws BV
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het theatraal interessante van anorexia is dat je altijd in een tweestrijd zit'

Er was al een boek over haar, een documentaire, en nu een theaterproductie: Emma Wil Leven. Het indrukwekkende verhaal van Emma, die graag wil leven, en het monster, anorexia, dat sterker is. In De Nieuws BV vertellen regisseur Benno Hoogveld en actrice Lisse Knaapen over het theaterstuk.

Op haar twaalfde kreeg Emma de diagnose anorexia nervosa. Als laatste optie gaat ze naar een kliniek in Portugal, waar ze een opleving krijgt en kiest voor het leven. De schade aan haar lichaam is echter zo groot dat ze na een zware strijd van zes jaar het gevecht tegen anorexia moet opgeven.

Regisseur Benno Hoogveld heeft in het verleden vaker toneelstukken gemaakt over heftige onderwerpen, zoals kanker. Benno: ''Het theatraal interessante van anorexia is dat mensen die dit overkomen altijd in een tweestrijd zitten. Je kan echt een dialoog met jezelf aan gaan.''

Actrice Lisse Knaapen speelt in het stuk de rol van Emma. Voor haar was het een zwaar maar interessant proces om in het hoofd van Emma te kruipen. ''Ik heb zelf niks met anorexia meegemaakt. Ik ben er ook niet gevoelig voor, dus ik moest een bepaalde manier vinden om me daartoe te verhouden en dan ga je verder kijken dan alleen het eten. Ik heb veel gepraat, documentaires gekeken en nagedacht over, wat er nou echt in zo'n hoofd gebeurd'', vertelt Lisse.

Een zwarte stip in je hoofd

In de voorstelling ziet de kijker Emma ook als puber, Lisse herkende dit enorm en omschrijft zichzelf ook als een heftige puber. Ter voorbereiding sprak ze ook met de arts van Emma. ''Zij vertelde mij dat het ook gedeeltelijk genetisch bepaald wordt. Je wordt geboren met een zwarte stip in je hoofd en als dat getriggerd wordt, wordt het groter en groter. Dan wordt het een monster in iemands hoofd. Ik heb het gevoel dat die stip een verkeerde combinatie is van doorzettingsvermogen en een enorme wilskracht, in combinatie met onzekerheid.''

Een verlengstuk van Emma haar verhaal

De ouders van Emma waren direct enthousiast toen Benno met het idee kwam om een toneelstuk te maken. Benno: ''We hebben het in fases gedaan. We zijn eerst koffie gaan drinken om te praten over de ideeën die we hebben. De voorstelling is een verlengstuk van haar verhaal.'' Om het conflict begrijpelijk te maken voor de kijker, zijn er op het podium diverse microfoons gezet. Lisse praat door een microfoon als ze 'Emma 2' is, en daardoor hoor je ook een ander stemgeluid.

'Emma Wil Leven' gaat het theater in!

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie