Cultuur & Media
BNNVARA

Remake 'The Wizard of Oz': wat is de magie achter deze klassieker?

foto: Warner Brosfoto: Warner Bros
  1. Nieuwschevron right
  2. Remake 'The Wizard of Oz': wat is de magie achter deze klassieker?

Na verscheidene filmversies, animatiebewerkingen en musicals wordt The Wizard of Oz opnieuw verfilmd. Kan de nieuwe versie net zo'n klassieker worden als de eerste verfilming uit 1939? Media- en cultuurwetenschapper, Dan Hassler-Forest geeft in De Nieuws BV het verlossende antwoord.

Video niet beschikbaar

Hassler-Forest: "De film uit 1939 heeft zo'n grote, klassieke status, een beetje zoals Casablanca, ook uit die tijd, waardoor het voor sommige mensen voelt als een soort 'heilig werk'. Dus de reacties op Twitter waren in eerste instantie ook negatief toen de remake werd aangekondigd." Volgens Hassler-Forest behoeden mensen zich voor een oude film waar een animatiespektakel van wordt gemaakt.

De film uit 1939 was toen hij uitkwam niet zo'n groot succes. Dat kwam onder andere omdat het duur was geweest om te maken, bijvoorbeeld doordat het voor een deel in kleur was gemaakt. In de jaren 30 was zwart-wit namelijk de norm. Toen de film in de jaren '50 met kerst op televisie werd vertoond, kreeg de film bij een hele generatie de status als 'ultieme klassieker'.

Aantrekkingskracht van The Wizard of Oz

Van The Wizard of Oz zijn talloze bewerkingen gemaakt, zowel van voor de film uit 1939 als daarna. Een die bij velen misschien wel een belletje doet rinkelen is The Wiz, de film uit eind jaren '70 waarin we Diana Ross zien schitteren als Dorothy op de yellow brick road. De aantrekkingskracht van het verhaal zit hem voor filmmakers volgens Hassler-Forest in "de vlucht uit de realiteit naar een magische, wereld van kleur, spanning en avontuur."

"Dat is natuurlijk ook precies wat film je biedt. Je mag even je dagelijkse sleur loslaten, you're not in Kansas anymore, zeggen we dan", legt Hassler-Forest uit. "En, je ontdekt een wereld die spannender en heftiger en mooier en leuker is dan de wereld die je kent. Maar eigenlijk zijn de figuren die Dorothy ontmoet andere versies van de dingen die ze in haar gewone leven ook om zich heen ziet."

Dat is het andere element wat film doet met kijkers: het geeft een andere invulling aan elementen die je in jouw eigen leven ook al herkent. Zo biedt film eigenlijk een nieuw perspectief terwijl het je tegelijkertijd even weghaalt uit de realiteit. Deze combinatie is volgens Hassler-Forest de magie achter de aantrekkingskracht van The Wizard of Oz.

Geen één zo iconisch als de film uit 1939

Geen enkele van de adaptaties heeft tot nu toe een even grote 'klassieker status' bereikt als de film uit 1939. "Niet één is zo iconisch geworden", licht Hassler-Forest toe. Volgens hem heeft dat te maken met de tijd waarin de film uitkwam. Dat was namelijk ten tijde van de Grote Depressie in Amerika. "Het idee dat je naar een mooiere wereld toe zou kunnen gaan, dat je armoede zou kunnen ontvluchten, en in de filmfantasie een soort opluchting kon vinden, dat is wezenlijk aan The Wizard of Oz verbonden."

De rol die Judy Garland in de film uit 1939 speelde en de liedjes die erin voorkwamen zijn bij miljoenen mensen 'op hun netvlies gebrand', volgens Hassler-Forest, "daar kun je dus ook nooit mee concurreren."

Verhaal in hedendaags jasje

De regisseur van de nieuwe remake zegt dat het eervol is en daarnaast een behoorlijke verantwoordelijkheid, om het tijdloze verhaal te vertalen naar de huidige context. Hassler-Forest: "Ik vond het wel leuk dat zij daarin benadrukt dat het nu een goede tijd is om een boodschap van hoop en vertrouwen in de toekomst om die voor een nieuwe generatie proberen te vertellen."

The Wizard of Oz

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie