Cultuur & Media
BNNVARA

Fotograaf Charles Gerretsen over Apocalypse Now: 'het is de beste film waar ik ooit aan heb meegewerkt'

foto: Chas Gerretsen / Nederlands Fotomuseumfoto: Chas Gerretsen / Nederlands Fotomuseum
  1. Nieuwschevron right
  2. Fotograaf Charles Gerretsen over Apocalypse Now: 'het is de beste film waar ik ooit aan heb meegewerkt'

De legendarische filmklassieker Apocalypse Now ging deze maand veertig jaar geleden in première op het filmfestival van Cannes. ''My film is not about Vietnam, it is Vietnam. It was what it was really like. It was crazy'', zei regisseur Francis Ford Coppola. De Nederlandse fotograaf Charles ‘Chas’ Gerretsen kan dit beamen, want hij was erbij. Hij vertelt in De Nieuws BV over zijn ervaring op de filmset.

Gerretsen werd met een klein oeuvre in de jaren zeventig plotseling wereldberoemd. Tussen 1965 en 1972 verbleef hij in Zuidoost-Azië̈ en werkte daar als oorlogsfotograaf in Vietnam, Cambodja en Laos. Op grond van zijn oorlogservaringen nodigde Francis Ford Coppola hem in 1976 uit als set fotograaf voor de film Apocalypse Now. Gerretsen: ''Het is de beste film waar ik ooit aan heb meegewerkt. Ook een van de meest realistische films".

Ruim zes maanden lang verbleef Gerretsen op de set, waar hij duizenden foto's maakte van grote sterren als Marlon Brando en Martin Sheen. Maar daar bleef het niet bij. Met de vele camera's om zijn nek stond Gerretsen ook model voor het uiterlijk van Dennis Hopper die in de film een fotojournalist speelt. ''Ik zei tegen Coppola; als je iemand belachelijk wil maken neem dan de oorlogsfotograaf. We zijn allemaal een beetje crazy. En de volgende dag vroeg ‘ie hoe je een fotograaf aankleedt.''

De foto’s lagen jarenlang opgeslagen in het archief van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Ter ere van het 40-jarig jubileum van Apocalypse Now is een selectie gemaakt uit meer dan 500 set foto’s. Die expositie is vanaf 22 juni te zien in bioscoop KINO in Rotterdam.

Foto’s gemaakt op set Apocalypse Now, 1976 – 1979 © Chas Gerretsen / Nederlands Fotomuseum

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie