Cultuur & Media
KRO-NCRV

Rapport misstanden NPO adviseert cultuuromslag: 'Hoop dat er concrete conclusies uitkomen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rapport misstanden NPO adviseert cultuuromslag: 'Hoop dat er concrete conclusies uitkomen'

De commissie Van Rijn heeft 200 mensen gesproken over de misstanden bij de NPO, evenals een vragenlijst die door 2.500 mensen is ingevuld. De conclusie daaruit is dat het toezicht versterkt moet worden bij de publieke omroepen en dat presentatoren 'begeleiding' moeten krijgen, 'ook ter bescherming van henzelf'. "Ik hoop dat er concrete conclusies uitkomen", reageert journalist Frénk van der Linden bij Spraakmakers.

In het onderzoek is te lezen dat "mensen niet weg moeten kijken, leidinggevenden het goede voorbeeld moeten geven en elkaar aanspreken, en dat het toezicht versterkt moet worden". Daarnaast wordt er in het rapport gesproken over fysieke intimidatie, ongewenste relaties en seksisme.

Dit rapport adviseert dus weer een "cultuuromslag", wat altijd gezegd wordt volgens Van der Linden. "Ik hoop dat er concrete conclusies uitkomen", reageert de journalist.

Nieuwe regelvoering

"Je moet afspraken maken wat dan de nieuwe regels worden en dat mensen dat afleggen", gaat Van der Linden verder. "Het vergt nieuwe regelvoering." Angela de Jong deelt die mening. "Alle mensen hoog in de media hebben ja-knikkers om zich heen", stelt de AD-columnist. "Ik vind het wel goed dat er in elk geval wordt genoemd dat presentatoren beter begeleid moeten worden. daar wordt gewoon weggekeken bij het wangedrag van de presentatoren."

Vernederen

"Presentatoren moeten ook vaker aangesproken worden. Die mensen moeten iemand hebben die hun oppositie zijn. Daar worden ze alleen maar beter van", voegt Van der Linden daaraan toe. "Je kunt ook heel goed zijn en geweldige programma's maken zonder te vernederen." Dat vindt De Jong ook zo wringend aan het rapport. "Ik schrok wel weer van de getallen. Drie op de vier van de mensen hebben er last van gehad."

Vergelijkbare misstanden

De commissie Van Rijn is tot stand gekomen nadat De Volkskrant eind 2022 een artikel publiceerde over het vermeende wangedrag achter de schermen bij De Weredl Draait Door, ook door presentator Matthijs van Nieuwkerk. Vervolgens kwamen er berichten over vergelijkbare misstanden bij andere NPO-programma’s, zoals NOS Sport, NOS Nieuws en Op1.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie