Cultuur & Media
KRO-NCRV

Sorteert Matthijs van Nieuwkerk met interview voor op een terugkomst op tv?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sorteert Matthijs van Nieuwkerk met interview voor op een terugkomst op tv?

Dit weekend gaf Matthijs van Nieuwkerk een groot interview in NRC. De presentator ging voor het eerst in op de onthullingen van de Volkskrant over grensoverschrijdend gedrag en de cultuur bij het succesvolle BNNVARA-programma. Van Nieuwkerk betuigde spijt. Sorteert hij hiermee voor op een terugkomst op tv?

'Hamvraag of Matthijs terugkomt op tv'

"We hebben ons wekenlang afgevraagd of Pieter Omtzigt meedoet aan de verkiezingen en nu is de hamvraag: gaat Matthijs van Nieuwkerk terugkomen op tv?", zegt Kamran Ullah van De Telegraaf. Hij denkt dat het interview de eerste stap is voor Van Nieuwkerk om weer terug te keren. "Anders hoef je geen interview te doen en hij is geen liefhebber van het geven van interviews."

Hugo Lochtenberg is onderzoeksjournalist bij NRC en denkt zeker dat Van Nieuwkerk een belang heeft bij het interview, maar kreeg de indruk dat hij zijn oprechte excuses maakte. "Het was een mea-culpa, maar mijn afdronk aan het interview was niet dat Van Nieuwkerk bezig is om terug te komen op tv." Hij vindt het te 'cynisch' om het interview daarmee af te doen. "Hij erkende zijn fouten ruiterlijk. Hij ging door het stof."

Burn-outfabriek

Logtenberg vond het wel 'opmerkelijk' dat Van Nieuwkerk zei dat hij niet door heeft gehad dat zijn programma een 'burn-outfabriek' was. "Zélfs als dat zo is, dan zou je je moeten afvragen hoe het komt dat je dit niet doorhad", vindt Logtenberg. "Je werkt toch met redacteuren samen? Hoezo merk je niet dat er telkens een ander gezicht voor je zit?"

Hilversum

Ullah heeft zelf jaren in Hilversum gewerkt en snapt wel dat Van Nieuwkerk dit niet doorhad. "Zeker als er vanuit personeelszaken geen signalen naar hem zijn gegaan over burn-outs."

Ullah werkte in die tijd ook op een redactie in Hilversum en zag dat ook bij andere omroepen het verloop van collega’s hoog was. "Het was de tijd van korte contracten; er werden geen vaste contracten afgegeven. Dan ging iemand naar DWDD, de ander naar WNL of Powned", vertelt hij.

Het waren vaak twintigers die op deze manier onder hoge druk werkten. "Ik heb bij verschillende omroepen en op verschillende plekken gezien dat mensen het dan zwaar hebben.”

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie