Cultuur & Media

Leadzanger Henny Vrienten (73) van Doe Maar overleden

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Leadzanger Henny Vrienten (73) van Doe Maar overleden

Zanger Henny Vrienten van Doe Maar is op 73-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan concertorganisator Mojo bevestigd. Het is niet bekendgemaakt waaraan Vrienten is overleden, maar hij was al langere tijd ziek.

Leo Blokhuis reageert in Villa VdB op het overlijden van Henny Vrienten

Vrienten is thuis in het bijzijn van zijn gezin overleden. De uitvaart vindt in besloten kring plaats. "De familie hoopt in alle rust en privacy afscheid te kunnen nemen en doet verder geen mededelingen", staat in een persverklaring.

In september vorig jaar annuleerde Doe Maar een afscheidstournee omdat Vrienten ziek was. Naast de voorman van de band was hij ook componist, gitarist en pianist. Hij bracht ook solo een aantal albums uit en hij maakte soundtracks voor tientallen films en documentaires. Volgens Mojo werkte hij recentelijk aan de musical De Koning van Amsterdam, die later dit jaar in première gaat.

Doe Maar werd in 1978 opgericht, Vrienten sloot zich pas twee jaar na de oprichting aan, waarna de band immens populair werd, vooral onder jongeren. Nummers als Doris Day, Is dit alles, De bom, 1 Nacht alleen en Pa werden grote hits. In 1984 besloot de band te stoppen, tot ontzetting van veel tienerfans. Gezegd wordt dat ze aan hun eigen succes ten onder gingen.

Reünie

In de jaren daarna volgden diverse reünie-optredens en bracht de band meerdere platen uit. In 2013 kreeg de band een Edison als erkenning voor de muzikale prestaties sinds 1978. Enkele jaren later, in 2018, vierde Doe Maar met de clubtournee Er verandert NIX zijn 40-jarige jubileum.

De afscheidstournee die daarop volgde, werd meermaals uitgesteld vanwege de coronalockdown. Vorig jaar werd deze definitief geannuleerd vanwege zijn ziekte.

In oktober 2019 was Henny Vrienten te gast in De Taalstaat waar hij vertelde over zijn album Tussen de Regels en zijn teksten.

In januari 2019 vertelde Vrienten over de voorliefde voor de basgitaar, die hij en zijn zoon onderzochten in de documentaire 'Basmannen'.

In oktober 2019 was Henny Vrienten te gast in De Taalstaat waar hij vertelde over zijn album Tussen de Regels en zijn teksten.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie