Cultuur & Media
KRO-NCRV

Paul de Leeuw over coming out: 'Accepteren was moeilijk, maar daarna gaan de sluizen open'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Paul de Leeuw over coming out: 'Accepteren was moeilijk, maar daarna gaan de sluizen open'

Het moment dat hij moest erkennen dat hij homoseksueel was, weet presentator Paul de Leeuw nog goed. "Het voor jezelf accepteren is het belangrijkste, maar dat was heel moeilijk", zegt hij in Spraakmakers. "Daarna moet je het aan andere vertellen en als zij het ook accepteren, dan gaan alle sluizen open."

Deze week is het twintig jaar geleden dat het eerste homohuwelijk ter wereld werd gesloten in Amsterdam. Toch moeten jongeren nog steeds 'uit de kast' komen omdat homo zijn niet de norm is. De Leeuw: "Ik noem het liever coming out. Uit de kast komen klinkt alsof je ergens aan het verstoffen bent."

Vriendinnen

Voor De Leeuw duurde dat proces jaren. "Ik ben ooit de grootse judas geweest naar een vriendje. We hadden seks en ik vond hem hartstikke leuk." Toen dat vriendje ervoor uitkwam homo te zijn, zei De Leeuw: "Nou, ik niet. Ik kon dat allemaal nog niet aan."

Ook had hij vriendinnen en ging met meisjes naar bed. "Het was een soort Jambers", zegt De Leeuw over die tijd. "Overdag had hij een vriendin en 's nachts struinde hij de homokroegen af. Dat was eigenlijk heel verdrietig."

Hetro-norm

Jessica van Geel en Robbert Blokland schreven samen het boek Als je maar gelukkig bent. Hierin belichten ze de gaycommunity anno 2021 door middel van interviews, essays, strips en beschouwingen.

Volgens Blokland is "maar" één op de vijftien mensen gay en is heteroseksualiteit nog steeds de norm. "Dus er komt een moment dat je moet verklaren dat je afwijkt van die norm."

Jessica van Geel denkt dat er weinig mensen nog echte homohaters zijn, maar dat er nog veel vooroordelen bestaan. "Als je zegt dat je lesbisch bent, dan gaat er een soort lampje bij mensen aan. O, jij bent zo. Dan komt het clichébeeld snel naar boven."

Impliciete vooroordelen

Juridisch gezien zijn homostellen ten opzichte van hetrostellen bijna gelijk als het gaat om trouwen en kinderen krijgen. Maar volgens haar zijn er nog veel impliciete vooroordelen, zoals ook essayist Bas Heijne dit weekend vertelde tegen de Volkskrant.

Van Geel: "Mij werd altijd gevraagd of ik al een vriendje had. Dan moest ik iedere keer liegen of als dertienjarige al uit de kast komen terwijl ik daar nog niet aan toe was." Volgens Van Geel kun je veel beter vragen of iemand al verliefd is over verkering heeft.

Homo als scheldwoord

Ook wordt er op middelbare scholen nog steeds gescholden met het woord 'homo'. Zolang dat gangbaar blijft, zal het voor jongeren in die leeftijd moeilijk blijven uit de kast te komen. Van Geel: "Die horen dat woord en denken: o, ik bén homo."

Rolmodel

Homoseksuele rolmodellen zijn volgens Van Geel en Blokland nog steeds belangrijk. "En die zie je gelukkig veel meer tegenwoordig. Vroeger waren de enige homo’s op tv Jos Brink, André van Duin en Paul de Leeuw. Nu heb je veel meer smaken."

Hoewel in hun boek bijna iedereen Paul de Leeuw als rolmodel noemt, is hij daar zelf nooit bewust mee bezig geweest. Van Geel snapt wel waarom juist hij wordt genoemd. "Omdat hij het homo-zijn juist niet bijzonder maakte en het er gewoon over had." De Leeuw: "Ik vind dat een ontzettend grote eer en ik word er verlegen van, maar het is nooit zo mijn drijfveer geweest."

Jessica van Geel, Robert Blokland en Paul de Leeuw over 20 jaar homohuwelijk

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie