Cultuur & Media
BNNVARA

De nieuwe muziek van Ramses3000 brengt je brein tot rust

foto: Simone Michielsenfoto: Simone Michielsen
  1. Nieuwschevron right
  2. De nieuwe muziek van Ramses3000 brengt je brein tot rust

Yannick Verhoeven, ook wel bekend als Ramses3000, zet de dansmuziek aan de kant en wil met zijn nieuwe muziek mensen tot rust laten komen. Hij verdiepte zich in de werking van muziek op het menselijk brein en verhuisde zelfs zijn studio voor drie maanden naar een historisch klooster. We spreken hem samen met neuroloog Erik Scherder.

Video niet beschikbaar

Verhoeven stond vaak op het podium om mensen aan het dansen te krijgen, maar dat zit met zijn nieuwe album een stuk anders. "Ik heb ADHD en gebruik muziek als tool om tot rust komen. Toen bedacht ik me of mijn muziek ook wat kan betekenen voor andere mensen."

De studio van de artiest staat aan een ringbaan en ziekenhuis niet bepaald op een rustige plek. "Om deze plaat te maken had ik het idee dat ik echt even weg moest uit mijn bubbel." Het klooster waar hij de studio heen verhuisde grenst aan een verzorgingshuis. "Ik wilde kijken of ik ook muziek kon maken voor de lokale bewoners. De doelgroep voor muziek is vaak jonge mensen, want die kunnen viraliteit oproepen met social media. Mensen boven de tachtig hebben meestal geen social media waardoor er weinig muziek voor hen wordt gemaakt. Dat wilde ik juist graag doen." De reacties van de bewoners op het album zijn dan ook erg positief.

Een fragment uit het nieuwe album 'Thalamus' van Ramses3000

Ook Neuroloog Scherder reageert enthousiast op de muziek: "Heel fijn om naar te luisteren. Je merkt dat het hart zich graag aanpast aan het ritme." Verhoeven heeft meerdere elementen, uit Scherders boek 'Singing in the brain', die het brein tot rust brengen toegepast in zijn nummers. "Het merendeel van het album is gecomponeerd in zestig tot tachtig beats per minuut. Daarnaast zitten er veel lage en lange tonen en zo min mogelijk lagen in de muziek." De gebruikte instrumenten zijn ook een bewuste keuze van de artiest. "Zelf word ik erg rustig van een cello, klarinet of bijvoorbeeld een marimba." En wat brengt ons meer tot rust dan de natuur? "Het klooster heeft een hele mooie natuurlijke omgeving dus ik heb om zes uur 's ochtends vogelgeluiden opgenomen en deze erin verwerkt."

Het nieuwe album heet 'Thalamus'. Scherder vindt deze titel erg goed gekozen. "De thalamus is een centraal gebied in de hersenen waar alles langs gaat behalve dat wat je ruikt en waar de klanken als eerste binnenkomen. Het is heel goed gevonden om te kijken wat je met die klanken kan doen om ervoor te zorgen dat je gaat synchroniseren met het ritme."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie