Cultuur & Media
BNNVARA

Modellen met het Downsyndroom: is het een mijlpaal?

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Modellen met het Downsyndroom: is het een mijlpaal?

De vraag naar modellen met het syndroom van Down lijkt te groeien: is het een tijdelijke trend of heeft de mode-industrie een nieuwe, inclusieve mijlpaal bereikt? In De Nieuws BV bespreken Joyce Heere, ouder van model Romy, Daisy van der Veen en Sensemielja Letitia Sumter, de oprichters van Diversity Model Agency, de ontwikkeling en wat dit betekent voor de industrie.

2015 kenmerkt zich als het jaar dat er voor het eerst internationaal een model met het syndroom van Down op de catwalk heeft gelopen. Vijf jaar later schittert Ellie Goldstein als gezicht voor de populaire GUCCI Beauty campagne. Steeds meer modellen met het Downsyndroom betreden de voorgrond van fashion, wat betekent dit voor de beeldvorming omtrent Down?

Het ontgaat Joyce Heere niet dat de mode-industrie lijkt op te warmen voor modellen met een (verstandelijke) beperking. Haar dochtertje Romy (10) is al jarenlang actief binnen de industrie. "In het begin was er eigenlijk niemand die haar wilde hebben; ze werd op elk modellenbureau afgewezen vanwege haar beperking, vanwege haar Down", zegt Heere. Dat tij lijkt gekeerd te zijn, want Romy vormt inmiddels het gezicht van Diversity Model Agency.

Nog een lange weg te gaan

"Het is in het begin niet vanzelfsprekend geweest om modellen met een beperking in te huren. Ik denk dat de grote merken heel snel denken: wat denken mijn klanten, hoe gaan ze hierop reageren?", zegt Daisy van der Veen, medeoprichter van Diversity Model Agency (DMA). Het inclusieve modellenbureau is van mening dat er nog een lange weg te gaan is en dat veranderingen moeten worden doorgevoerd.

Over het succes van Ellie Goldstein vertelt Sensemielja Letitia Sumter, actief model en medeoprichter van DMA het volgende: "Als je iemand hebt met het syndroom van Down, dan laat je zien dat de collectie er ook is voor iedereen." Het gebruik van modellen met een beperking moet dan ook niet als choquerend worden ervaren, maar als doodgewoon, want het hoort er gewoon bij."

Kinderen met Down

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie