Cultuur & Media

Deze muziek is veel te populair om binnen de kerkmuren te blijven
NOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze muziek is veel te populair om binnen de kerkmuren te blijven

Hillsong stond op de EO-Jongerendag, gisteravond trad de christelijke rapper Andy Mineo op in Nederland en vanavond staat de band Elevation Worship op de planken in de IJsselhallen. In NOS Met het Oog op Morgen vertelt Groot Nieuws Radio-dj Hans van Vuuren over de trends in christelijke muziek: "Er is een wereld van muziek waar mensen geen weet van hebben."

"Hillsong is echt niet van de radio te slaan, al zouden we willen", lacht Van Vuuren. "Op de Jongerendag stond Hillsong Young & Free. En dan heb je nog een generatie daarboven, Hillsong United en daarboven nog een, Hillsong Worship."

Real Love van Hillsong Young & Free:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bijzonder aan deze bands is dat ze zijn ontstaan vanuit de kerk. Van Vuuren: "Dat zijn muzikanten die door grote kerken in Australië zijn ingehuurd als vaste muzikanten. En op een gegeven moment komt er een genie die voorstelt om een cd op te nemen. Dan gaat het van het een naar het ander tot een wereldtournee."

"De laatste dertig jaar is er een tendens van kerkgangers die zeggen: die muziek van zondag, die willen wij op maandag en dinsdag ook wel." Dat is tenminste in sommige kerken zo, erkent Van Vuuren. "In bepaalde kerken zingen ze wel alleen psalmen, maar ook in Nederland zijn kerken te vinden waar dit soort muziek wordt gespeeld."

Rapper Andy Mineo is een ander voorbeeld van een bekende christelijke muzikant. "Zijn muziek wordt op Spotify miljoenen keer geluisterd. Ik kan me niet voorstellen dat dat alleen gelovig volk is."

You Can't Stop Me van Andy Mineo, hij trad gisteren op in Hoofddorp:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Andy Mineo is een hiphopartiest die al een paar jaar aan de weg timmert. "Hij combineert zijn liefde voor hiphop met wat hij gelooft. En in zijn muziek zit zijn kijk op het leven verwerkt."

In het nummer You Can't Stop Me rapt Mineo over twijfels die hij heeft. "Hij heeft elementen in zijn muziek die voor gelovigen net wat helderder zijn. Hij rapt over zijn innerlijke strijd. 'Misschien ben ik wel niet zo goed als Jimi Hendrix', vraagt hij zich af. Hij is heel eerlijk."

Durven

Van Vuuren denkt dat kerkgangers zich over het algemeen wat breder aan het oriënteren zijn de laatste jaren. "Misschien durven we wat meer over onze grenzen te kijken en muziek te luisteren die niet 1-2-3 over god gaat."

"Maar tegelijkertijd", vervolgt Van Vuuren. "Zijn er ook zoveel muzikanten die hun gelovige achtergrond in hun muziek verwerken en dat wordt dan meteen breed opgepakt. Iemand als Lauren Daigle wint nu de ene prijs na de andere en is rising star bij Sky Radio. Ja, en wij draaiden haar drie jaar geleden al."

Ster advertentie
Ster advertentie