Cultuur & Media
KRO-NCRV

Waarom is R. Kelly een monster en Michael Jackson (nog) niet?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom is R. Kelly een monster en Michael Jackson (nog) niet?

Dit weekend waren bezoekers van de documentaire Leaving Neverland in shock. In de documentaire komen twee mannen aan het woord die bekennen als jongens te zijn misbruikt door Michael Jackson. In de vier uur durende film wordt tot in detail ingegaan op het misbruik. Toch zijn journalisten voorzichtig om The King of Pop als monster aan te wijzen. Waarom lijkt het of men Jackson niet als schuldige ziet en is zanger R. Kelly wél meteen een monster naar aanleiding van de documentaire Surviving R. Kelly?

'Slachtoffer van zichzelf'

Esquire-hoofdredacteur Arno Kantelberg denkt dat The King of Pop een mildere behandeling krijgt, omdat hij niet zo'n karikaturale boef is als R. Kelly. "Jackson, met dat piepstemmetje en dat getormenteerde leven, was ook een soort slachtoffer'', aldus Kantelberg. R. Kelly, die overigens als kind ook misbruikt werd volgens Kantelberg, wordt veel gemakkelijker gezien als de 'Harvey Weinstein van de r&b'.

Journalist Hella Hueck vult aan: "Jackson is zo'n getormenteerde geest. Hij is als kind mishandeld, er gaan verhalen dat de vader van de Jacksons zelf zijn dochters misbruikten. Als dan blijkt dat hij zelf ook weer kinderen heeft misbruikt, dan is dat uitermate triest."

Misbruik gaat veel verder

Beide journalisten vinden dat deze nieuwe documentaire veel verder gaat dan eerdere beschuldiging aan het adres van Jackson. Kantelberg: ''Ik schrok vooral van de leeftijd van de jongens. Ze waren gênant jong. Op een gegeven moment werden ze te oud voor Jackson en werden ze gewoon ingeruild voor jongere jongens.'' Eén van de jongens zegt in de film dat hij zich daardoor ook verlaten voelde.

Strafrechtadvocaat Andre Seebrets, die ook deelnam aan het Mediaforum in Spraakmakers, wijst op de ingewikkelde dynamiek tussen dader en slachtoffer. "Ik kan me voorstellen dat de kinderen werden ingepalmd'', zegt hij. ''Zelfs de ouders werden ingepalmd met cadeaus en etentjes.'' Eén van de moeders van de vermeende slachtoffers wilde zó graag met de beroemdheid omgaan, dat het volgens Kantelberg leek alsof de jongen door haar gedwongen werd naar Neverland te gaan.

Geloofwaardig

De zanger, die in 2009 overleed, werd ook tijdens zijn leven achtervolgd door geruchten en rechtszaken over misbruik. De twee mannen uit de zojuist verschenen documentaire, hebben eerder als kind onder ede verklaard dat ze niet door Jackson zijn misbruikt. De zaak is toen geschikt voor veel geld. Is deze herziene bekentenis dan nog wel geloofwaardig?

Volgens advocaat Seebregts komt het vaker voor dat misbruikslachtoffers hun verhaal na jaren herzien. "Ik heb redelijk wat zedenzaken gedaan en het komt vaker voor dat slachtoffers eerst standpunt A aannemen en dan standpunt B.'' Volgens de advocaat is de voornaamste reden hiervoor schaamte. Eerst durfde ze zich niet uit te spreken. Toch moet je ook voorzichtig zijn met deze bekentenissen, zegt Seebregts. "Soms is het níet waar. Dan is men achteraf boos geworden om allerlei redenen."

De documentaire Leaving Neverland werd voor het eerst vertoond op het Amerikaanse Sundance Festival en wordt later dit jaar uitgezonden door betaalzender HBO.

Ster advertentie
Ster advertentie