Cultuur & Media
AVROTROS

Activistisch engagement van filosofen is nodig, 'juist nu'

foto: ANP | Evert Elzingafoto: ANP | Evert Elzinga
  1. Nieuwschevron right
  2. Activistisch engagement van filosofen is nodig, 'juist nu'

Filosofen moeten waken voor 'activistisch engagement' bij maatschappelijke problemen als corona, zegt filosoof Paul van Tongeren in zijn eerste essay als Denker des Vaderlands in de Volkskrant. "OK, boomer", reageert cultuurfilosoof Jelle van Baardewijk daarop in Miss Podcast. "Als je je echt ergens zorgen om maakt en geeft om het leven van de mensen om je heen, moet je nu juist activistisch zijn."

#299 - Milou in gesprek met Jelle van Baardewijk - Miss Podcast

Jelle van Baardewijk is cultuurfilosoof en lector bedrijfsethiek aan de Hogeschool van Rotterdam en universitair docent maatschappelijke bestuurskunde aan de Vrije Universiteit. Sinds corona voelt hij, naast frustratie, ook de verplichting om de morele vragen te stellen over het coronabeleid. "Juist als filosoof heb je het gereedschap in handen om je uit te spreken in een wereld die radicaal verandert."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Van Tongeren meent dat een filosoof de taak heeft om een spiegel voor te houden, maar tegelijkertijd moet 'waken voor activistisch engagement'. Van Baardewijk noemt die houding van Van Tongeren afstandelijk. "Dan heb je niet door hoe heftig de wereld nu verandert." Wat we verstaan onder 'het goede leven' dient verdedigt te worden, meent Van Baardewijk. En activisme is daar een middel voor is. "Je wilt ruimte voor een dialoog creëren."

In Miss Podcast vertelt Jelle van Baardewijk over belangrijke geluiden in zijn leven. Een gesprek zijn rol als filosoof in de coronacrisis, over poëzie, skateboarden, woke-cultuur en meer.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie