Cultuur & Media
KRO-NCRV

'Uit elkaar' wint Woutertje Pieterse Prijs voor beste kinderboek

foto: Woutertje Pieterse Prijsfoto: Woutertje Pieterse Prijs
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Uit elkaar' wint Woutertje Pieterse Prijs voor beste kinderboek

Het had een feestelijke uitreiking moeten zijn in de Brakke Grond in Amsterdam, maar vanwege het coronavirus kon dat niet doorgaan. In plaats daarvan maakte juryvoorzitter Arjan Peters in De Taalstaat bekend dat Uit elkaar van Bette Westera en Sylvia Weve de Woutertje Pieterse Prijs 2020 krijgt voor het beste kinderboek.

Peters: "De prijs is voor een boek dat de tragiek niet ontkent, maar de feestelijkheid laat zegevieren. Het kan kinderen tot steun zijn en laten lachen op elke pagina van het uitbundige Uit elkaar."

Uit elkaar behandelt met gedichten en illustraties van het tweetal Westera en Weve het thema echtscheiding. In 2014 wonnen zij de Woutertje Pieterse Prijs ook al eens, voor het boek Doodgewoon.

Westera was er niet van uit gegaan de prijs nog eens te winnen, maar noemt het geweldig. Frits Spits vraagt Weve, die de illustraties verzorgde, zichzelf te omschrijven als illustratie op het moment van winnen. Weve: "Dat ik volkomen flabbergasted achter mijn werktafel zit, want daar zit ik altijd. Dan moet ik even in de spiegel kijken, ik heb lippenstift opgedaan speciaal voor de radiouitzending. Blij, en een beetje met blosjes."

Woutertje Pieterse Prijs

De Woutertje Pieterse Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste oorspronkelijke Nederlandse jeugd- of kinderboek. De jury van dit jaar bestaat uit Karin Amatmoekrin, Marga Scholma, Juan Khalf, Veerle Vandenbosch en voorzitter Arjan Peters. Andere genomineerden waren 'Bizar' van Sjoerd Kuyper, 'Brons' van Linda Dielemans en Sanne te Loo, 'Flin of de verloren liefde van een eenhoorn' van Henry Lloyd en Laurens Rawie, 'IJzerkop' van Jean-Claude van Rijckeghem en 'Zwerveling' van Peter van den Ende.

Ster advertentie
Ster advertentie