Cultuur & Media

Hoe schrijf je een echt spannende thriller?
EONOS

foto: Pixabay/Michael Gaidafoto: Pixabay/Michael Gaida
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe schrijf je een echt spannende thriller?

Vanmiddag wordt 'De Gouden Strop 2019' uitgereikt, de prijs voor de beste Nederlandstalige thriller. Maar hoe maak je van een goed idee een echt spannend boek? "Eigenlijk heb je drie dingen nodig: talent, discipline en doorzettingsvermogen."

Dat zegt thrillerschrijver Gauke Andriesse in Langs de Lijn En Omstreken. Andriesse schrijft onder het pseudoniem Felix Weber en won de Gouden Strop al twee keer eerder. Een thriller schrijven is volgens hem zeker niet alleen maar een kwestie van talent. "Alles waar je goed in wil worden, moet je uren voor maken. Dat is met schrijven ook zo."

Het moet kloppen

Samantha Stroombergen is met haar debuut De Witte Kamer ook genomineerd. Ze waarschuwt voor beginnersfouten die ze vaak ziet bij andere thrillers.

"Onwaarschijnlijkheid, dat lijntjes te goed bij elkaar komen. Je ziet af en toe dat de schrijver er alles aan heeft willen doen om verrassend te zijn. Dus dat mensen niet raden wie het heeft gedaan bijvoorbeeld. Terwijl daar juist een goede reden achter moet zitten, het moet psychologisch kloppen."

Beluister hier het hele gesprek met Gauke Andriesse en Samantha Stroombergen terug:

Ster advertentie
Ster advertentie