Cultuur & Media

100-jarige man genomineerd voor prestigieuze prijs

foto: BNNVARAfoto: BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. 100-jarige man genomineerd voor prestigieuze prijs

[BNNVARA - AVROTROS] Ruim 800 pagina’s script en meer dan 100 acteurs; zie daar maar eens een hoorspel van te maken. De Hoorspelfabriek deed het, en met succes! Het 134-delige hoorspel De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween is genomineerd voor de Prix Europa, dé prestigieuze Europese competitie voor makers en producenten. Ook de docu Het Wilgenhof Geheim sleepte een nominatie binnen.

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween

Het hoorspel, gebaseerd op de bestseller van de Zweedse auteur Jonas Jonasson, gaat over de bejaarde man Allan Karlsson. Op zijn 100ste verjaardag vertrekt hij uit het bejaardentehuis. Hij probeert zo ver mogelijk te reizen met het weinige geld dat hij heeft. Allan steelt een koffer die vol blijkt te zitten met crimineel geld. Daardoor krijgt hij een motorbende, een internationale gangster en de politie achter zich aan.

Auteurs Eva Gouda en Koen Caris hadden alle vrijheid om van het oorspronkelijke verhaal af te wijken. Zolang dit het hoorspel ten goede kwam. Caris: “Passages die in het boek heel leuk zijn, werken niet automatisch ook op de radio. En andersom biedt het medium radio ook weer nieuwe mogelijkheden die we graag wilden benutten. Zo hebben we veel historische geluidsfragmenten en muzikale intermezzo’s toegevoegd.”

De makers van het hoorspel: v.l.n.r.. schrijvers Koen Caris en Eva Gouda, Marlies Cordia, producent Karin van Dis en Vibeke Von Saher van de Hoorspelfabriek

Erik van Muiswinkel, Joop Keesmaat, Lies Visschedijk, Jeroen Spitzenberger, Plien van Bennekom, Stefan de Walle, Cees Geel, Maarten Wansink, Henry van Loon, Kees Boot; de cast bestaat uit heel veel bekende Nederlanders. “Ik weet niet of we ooit nog zo´n goede en grote cast bij elkaar zullen krijgen. Stuk voor stuk zijn het topacteurs die nog meer uit de tekst wisten te halen dan wij erin hadden gestopt”, aldus Caris. Van begin dit jaar was tot eind juli was het hoorspel elke werkdag te horen in De Nieuws BV, en inmiddels het gehele hoorspel als podcast verkrijgbaar. In maar liefst 27 delen, die elk bestaan uit vijf afleveringen.

De gehele serie is hier te beluisteren.

Het Wilgenhof Geheim

Programmamaker Joost Wilgenhof (1967) schrikt als hij hoort dat zijn overleden vader heeft overwogen om zijn broer in te zetten als informant voor de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD). Hoewel zijn vader het idee nooit heeft uitgevoerd, denkt Joost: “Dat gaat wel heel ver! Wat weet ik nog meer niet van hem?”

Quote

Dat gaat wel heel ver! Wat weet ik nog meer niet van hem?

Joost Wilgenhof

Zijn vader, Henny Wilgenhof, werkte tussen 1975 en 1985 voor de Politieke Inlichtingen Dienst (PID) in Wageningen. Hij overleed in 1989. PID’ers waren politiemensen die naast hun gewone politiewerk taken uitvoerden voor de BVD. Een dubbelfunctie die zich grotendeels afspeelt buiten het gezichtsveld van collega’s en zijn gezin. Joost Wilgenhof onderzocht wat tot nu bedekt bleef en leerde zijn vader in Het Wilgenhof Geheim opnieuw kennen. Daarbij komt de maker ook onbekende kanten van zichzelf tegen.

Joost Wilgenhof (2Doc)

Joost Wilgenhof werd voor deze documentaire al bekroond tot Meesterverteller 2016. Meestervertellers is een jaarlijkse prijsuitreiking van de Stichting Verhalende Journalistiek, waarbij een redactie van vijftien Nederlandse en Vlaamse journalisten honderden journalistieke bijdragen leest, kijkt en beluistert. Hieruit kiezen ze er de tien uit die het beste gebruik maken van literaire stijlmiddelen om journalistiek te brengen die het publiek 'bij de kladden grijpt'. (Bron: Stichting Verhalende Journalistiek). Het Wilgenhof Geheim werd eerder dit jaar uitgezonden in Radio Doc.

Ster advertentie
Ster advertentie