Cultuur & Media
PowNed

Waarom zijn we gestopt met spullen repareren?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom zijn we gestopt met spullen repareren?

Een nieuwe week, een nieuwe lichting van de Goed Ingelichte Kring. Chazia Mourali en haar gasten bespraken op de zaterdagmiddag waarom we als Nederlanders zo massaal gestopt zijn met het repareren van onze spullen, en waarom de "wegwerpmentaliteit" de norm lijkt te zijn geworden.

Video niet beschikbaar

21 oktober is het International Repair Day. Een dag die in het teken staat van duurzaamheid en het repareren van oude spullen. Het bijhouden en verzorgen van onze spullen was ooit vanzelfsprekend, alleen lijkt dit tegenwoordig niet meer het geval te zijn. Maar waarom?

Controle

Het is geen geheim dat spullen niet meer zo "built to last" zijn als dat ze vroeger waren. Elk jaar lijkt de vorige iPhone alweer zwaar verouderd ten opzichte van de nieuwe en constant lijken onze koffiezetapparaten stuk te gaan. Hoe leuk het stiekem ook kan zijn om telkens de mooie nieuwste smartphone aan te schaffen, het is natuurlijk niet duurzaam en al helemaal niet voordelig.

Dus waarom zijn we gestopt met dingen te repareren zoals vroeger? Los van het feit dat alles veel minder lang mee lijkt te gaan als dat ooit het geval was, zijn veel dingen simpelweg ook moeilijker om zelf te repareren als voorheen. Gelukkig lijkt hier verandering in te komen. Er is namelijk wetgeving in de maak voor het "recht om te kunnen repareren". Deze is al door het Europees parlement omarmd. Leveranciers zijn hiermee verplicht om producten weer te repareren te maken. Het uiteindelijke doel hiervan is om de controle over producten weer terug bij de consument te brengen.

Wil je beter ingelicht zijn?

Beluister dan hieronder de gehele uitzending van Goed Ingelichte Kring van 7 oktober 2023. Met Marleen Stikker, techfilosoof, directeur de Waag Amsterdam, Evelien Campfens, internationaal expert op het gebied van roofkunst, universiteit Leiden en Els van der Plas, directeur Allard Pierson.

Goed Ingelichte Kring

Goed Ingelichte Kring

In Goed Ingelichte Kring geven de slimste vrouwen van Nederland messcherp commentaar op de actualiteit.

Wie luistert, is net zo goed ingelicht als de Kring zelf! Elke zaterdag van 16.00 tot 17.00 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie