Cultuur & Media

Uniek zelfgesprek van Renate Dorrestein: 'Ik ben per ongeluk in het later beland'

foto: ANP - Rob Engelaarfoto: ANP - Rob Engelaar
  1. Nieuwschevron right
  2. Uniek zelfgesprek van Renate Dorrestein: 'Ik ben per ongeluk in het later beland'

Renate Dorrestein, die afgelopen vrijdag overleed aan slokdarmkanker, kampte al vroeg in haar leven met ernstige gezondheidsproblemen. In het boek Heden ik (1993) deed ze op hilarische en aangrijpende wijze verslag van haar ziekte ME en de botheid en het onbegrip waarmee haar omgeving op de ziekte reageerde. Twee jaar eerder was zij al naar buiten getreden over haar ziekte in een bijzondere uitzending van het IKON-radioprogramma De Andere Wereld. De podcastserie Tijdlijn diepte het unieke gesprek op uit het archief.

Voor de reeks Zelfgesprekken in De Andere Wereld bezorgde radiomaker Rik Delhaas destijds een bandrecorder bij gasten thuis. Het idee was dat zij hun reflecties op het leven in de vorm van een 'zelfgesprek' zouden toevertrouwen aan het apparaat. Hij ontdekte al heel snel dat vrouwen, en dan vooral schrijfsters, hier veel beter in waren dan mannen. Zo kwam Delhaas uit bij Renate Dorrestein, die hem na enige tijd liet weten dat het haar niet ging lukken vanwege privé-omstandigheden. Of hij de recorder maar weer op kon halen. Dorrestein gaf hem de spullen terug met de mededeling: "Zie maar wat je er mee doet."

Een woedende Dorrestein

In het 'zelfgesprek' reflecteert Dorrestein (toen 37) met veel zelfrelativering op haar ziek-zijn. Na beluistering viel eindredacteur Delhaas zowat van zijn stoel, zo goed vond hij het materiaal. Maar toen hij in een persbericht aankondigde dat De Andere Wereld het 'zelfgesprek' zou uitzenden en dat Dorrestein in haar gesprek onthulde dat ze aan ME leed, was Dorrestein woedend.

Aan de redactie van NPO Radio 1 vertelt Delhaas in een toelichting op de uitzending die nu is opgediept: "Ik kreeg een brief op poten, dat dat niet de bedoeling was en dat ze helemaal geen toestemming had gegeven. Het was slechts een paar dagen voor uitzending. Ik ben toen met een bandje met de uitzending en een geschreven brief naar haar toegegaan. Ik legde haar het misverstand uit en zei dat ze maar moest luisteren. Dat het een geweldige uitzending was en dat ik hoopte dat ze toch akkoord zou gaan met uitzending."

De oerversie van Heden ik

Dorrestein vond het práchtig en de uitzending kon doorgaan. Haar 'zelfgesprek' (vrijwel in één lange take) is te zien als de oerversie van het boek Heden ik en zou integraal worden afgedrukt in het tijdschrift Opzij.

Luister zelf naar het unieke 'zelfgesprek' van Renate Dorrestein waarin zij vol zelfspot, relativering en natuurlijk ook een tikkeltje gemeen vertelt hoe haar leven eruit ziet nadat de ziekte zich openbaarde: "Ik ben onopgemerkt en per ongeluk in het later beland. Dit is nu zoals het is en nu ligt alles vast. Ik heb natuurlijk weer een ziekte met een naam die je niet eens kan uitspreken. Ik kan het niet accepteren. Ik kan er geen plaats voor vinden in het leven. Ik kan het niet rijmen met mijzelf. Wat een gelazer."

Meer uitzendingen over Renate Dorrestein

Afgelopen maandag bracht Kunststof een In Memoriam met diverse gasten. Op 28 september 2017 sprak Jellie Brouwer de schrijfster in Kunststof bij het verschijnen van haar roman Reddende Engel. Op dat moment was al bekend dat Dorrestein ernstig ziek was. In onze collectie is nog veel meer materiaal over Renate Dorrestein te vinden.

Poscastserie Tijdlijn

In Tijdlijn worden uitzonderlijke interviews, reportages en documentaires opgediept uit het rijke radio-archief van de Nederlandse Publieke Omroep, gelinkt aan de actualiteit en opnieuw gepresenteerd.
RSSiTunesStitcher

Ster advertentie
Ster advertentie