Cultuur & Media
KRO-NCRV

'Zonder te veel koetjes en kalfjes, is vergaderen een hele nuttige bezigheid'

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zonder te veel koetjes en kalfjes, is vergaderen een hele nuttige bezigheid'

"Ik denk dat er veel vergaderingen zijn waarbij mensen denken waarom zit ik hier eigenlijk?", zegt Roderik van Grieken, directeur van het Nederlands Debat Instituut bij Spraakmakers. "Dan heb je de verkeerde vergadering. Een goede vergadering is er een waarbij iedereen uitkijkt om erbij te zijn, omdat hij weet dat hij er beter weer uitloopt."

"Bij een goede vergadering moet het doel ervan voor iedereen duidelijk zijn", stelt Van Grieken. Maar het volgens hem gaat verder dan dat: "Ik zou dat doel ook altijd per agendapunt specifiek maken. Is een agendapunt alleen informatief, dan bespreken we het dus alleen zodat mensen geïnformeerd zijn." Van Grieken wijst op het belang dat bij een informatief agendapunt dan ook geen discussie ontstaat. “Gebeurt dat wel dan moet je dat direct afkappen."

Over agendapunten waarbij je juist wél discussie wil hebben zegt Van Grieken: "Dan moet iedereen vooraf wel goed weten waar die discussie precies over moet gaan, anders gaat het alle kanten op. Daarbij is het ook belangrijk om te kiezen voor de vorm waarin je discussieert."

Een andere tip voor effectiever vergaderen is volgens Van Gieken om als voorzitter steeds iemand anders te vragen om als eerste te spreken. "Dat levert een hele andere dynamiek op dan wanneer de voorzitter vraagt: Wie wil er wat zeggen? Dan krijg je steeds dezelfde mensen aan het woord, en dat zijn niet altijd de mensen die de meest zinnige dingen te zeggen hebben."

'Haal- en brengplicht'

"Ik zou niet weten hoe ik mijn werk zou kunnen doen zonder vergaderen. Want ik ben de hele dag in gesprek met groepen mensen om te kijken wat er speelt", zegt Talpa directeur Paul Römer. Maar hij noemt het essentieel om wel efficiënt te vergaderen. Daarvoor heeft Römer een aantal regels.

"Eén daarvan is dat iedereen zich op de vergadering voorbereid. Als je geen idee hebt waarover het gaat is het zinloos om erbij te zijn." Bij Römers vergaderingen heeft elke deelnemer ook een haal- en brengplicht. "Dus je haalt informatie maar je moet ook informatie geven."

Verder zegt Römer over zijn vergaderingen: "Er moeten conclusies worden getrokken, besluiten genomen en actiepunten worden afgesproken. Die pak je in een volgende vergadering weer op om te kijken of er voortgang geboekt is. Als je daaraan voldoet, en niet veel tijd besteed aan koetjes en kalfjes, dan is vergaderen een hele nuttige bezigheid."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie