Cultuur & Media
NTR

Moestuinieren: dé manier om te onthaasten. En iedereen kan het

  1. Nieuwschevron right
  2. Moestuinieren: dé manier om te onthaasten. En iedereen kan het

Iedereen kan moestuinieren, is de overtuiging van Wim Lybaert, de Vlaamse televisieprogrammamaker die zich gespecialiseerd heeft in lifestyleprogramma's rond tuinbouw en groenteteelt. Hij moestuiniert al zolang hij het zich kan herinneren. In deze tijden van drukke agenda's en social media is een moestuin dé manier om te onthaasten, vertelt Wim in Mangiare!.

Mangiare! Over Moestuinieren en Pindasaus - Mangiare!

Wim Lybaert wil kennis bieden voor wie graag veel leert over groenten kweken, maar ook de drempel verlagen voor beginners. Een moestuin is zo moeilijk als je hem zelf maakt:

"In deze hypersnelle tijd willen mensen in een lagere versnelling gaan. En een moestuin is bij uitstek iets waar je dat voor moet doen: je stopt in maart een zaadje in de grond en de eerste totaal heb je pas in juli. Dat is pas een natuurlijk ritme.

We zijn eigenlijk volledig onthecht geraakt van onze natuurlijk habitat, zijnde de natuur. De onbevangenheid van de jeugd, dat alles kan en niets moet, daar ga ik naar op zoek. We zijn wij als mens?" Volgens Wim vind je die in de natuur.

'Ik word er rustig van'

"Ik hou van het werk in de moestuin, ik word er rustig van. Voor mij werkt een moestuin ook echt als een mentale opsteker. Het gaat om de gelukkige moestuinier; lekker met de natuur bezig zijn. Het is een vorm van back to basic, meditatie, noem het. Mensen hebben daar tegenwoordig meer dan ooit behoefte aan, omdat we zo’n afgeleid leven leiden met al die social media.

En met een moestuin creëer je je eigen natuurreservaat. Het is een levensstijl. Anderen krijgen hetzelfde gevoel van sporten. Maar voor mij is het ook verbonden zijn met de natuur, met de seizoenen."

Controle loslaten

"Door de moestuin heb ik geleerd mijn controle los te laten. Het is bijna een metafoor voor het leven." De tuin hoeft niet perfect, recht en zonder onkruid. "Er staat nu wel heel veel onkruid in mijn moestuin. Vroeger was ik ook veel oogstgerichter met mijn tuin bezig. Nu sta ik op en ga ik eerst met een taske koffie in de tuin zitten, kijken, niks doen.

Ik sta op met de zon. Ik vind niets zo mooi om de dag te beginnen voordat iedereen ontwaakt." Je voelt de zon opkomen, je hoort de eerste vogels. "Dat is een goed leven."

Een moestuin op een balkon?

"Natuurlijk", volgens Wim kan dat makkelijk. Voorwaarde is wel dat het balkon op het zuiden ligt. "Ik heb een moestuin gehad op een balkon drie hoog."

Er is een hernieuwde belangstelling voor het zelf maken. Ook volkstuinen worden steeds populairder. "Dat is zo'n tien, vijftien jaar geleden begonnen. Toen ik het volkstuintje nam, in 2001, was ik met afstand de jongste deelnemer daar. Nu zijn er wachtlijsten."

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie