Cultuur & Media

Akwasi: 'Omroep Zwart is er niet alleen voor zwarte mensen'

VPRO
foto: Robin van Lonkhuijsen/ANPfoto: Robin van Lonkhuijsen/ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Akwasi: 'Omroep Zwart is er niet alleen voor zwarte mensen'

Afgelopen zomer groeide hij uit tot het boegbeeld van de Nederlandse Black Lives Matter-beweging. Nu wil Akwasi met Omroep Zwart een plek geven aan iedereen die zich ongehoord en ongezien voelt in Nederland.

Akwasi Owusu Ansah (28 oktober 2020)

Dood van George Floyd

Het was begin juni 2020, een vroege zomerdag. Er heerste woede over de dood van George Floyd. Iedereen over de hele wereld had gezien hoe een onschuldige man werd vermoord. Akwasi hield een speech op de Dam, waar duizenden mensen bij elkaar kwamen om te protesteren.

Het was voor het eerst in lange tijd dat zoveel mensen bij elkaar kwamen, ondanks de gevreesde corona. Akwasi liet zich gaan. Zijn woorden kregen een lange en lelijke echo. "Ik had nooit verwacht dat er zo'n storm van haat zou komen", vertelt Akwasi. "Maar als je goed kijkt dan kan je in al dat negatieve ook veel positiefs vinden. Ik geloof er erg in dat je van een bepaald gif juist een gift kan maken."

Zijn speech op de Dam werd groots overgenomen door allerlei media. "Een kennis appte me dat ik op GeenStijl stond. Opeens ontstond er een storm van haat reacties. Dat terwijl ik er in de begindagen veel positieve respons op had gekregen. Laten we de speech niet degraderen tot de 10 seconden die Nederland heeft gezien."

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=pj5a845k6Ls" start="false"}

Omroep Zwart

De afgelopen tijd is Akwasi het mikpunt geweest van racisme, vertelt hij. "Maar het gaat eigenlijk niet om mij, het is iets veel groter. Die haat heeft te maken met ontevredenheid, onwetendheid en nog meer onkunde."

"Als je nu kijkt naar de publieke omroep dan zie je dat veel verhalen niet verteld worden. Nederland is een divers land, dus veel meer dan wat we voorgeschoteld krijgen. Omroep Zwart is er niet alleen voor zwarte mensen. Dat hebben we ook nooit gezegd. Wij zeggen dat Omroep Zwart alle kleuren nodig heeft om tot zwart te komen. En zwart overstijgt kleur. Voor ons staat een adequate afspiegeling van de Nederlandse samenleving voorop."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uur hoor je een diepgravend gesprek over cultuur, literatuur, film, muziek, theater of kunst.

Ster advertentie
Ster advertentie