Cultuur & Media
AVROTROS

Henk Westbroek: 'Was ik maar bibliothecaris'

foto: Miss Podcastfoto: Miss Podcast
  1. Nieuwschevron right
  2. Henk Westbroek: 'Was ik maar bibliothecaris'

Als klein jongetje bezocht Henk Westbroek iedere week de bibliotheek om het maximale aantal boeken te lenen. Die liefde voor boeken is altijd gebleven bij de muzikant. Toen hij als bibliothecaris werkte, maakt hij bibliografieën. "Dat was de mooiste periode van mijn leven."

{podcast audio="153104" caption="#94 - Henk Westbroek recenseert De Showbizzmoord" }

"Boeken doorbladeren en annoteren. In twee regels zette ik erbij waar dat boek over ging. Dat hoor je op neutrale toon te doen, maar als een boek bijvoorbeeld Nieuwe wijn in oude zakken heette, dan schreef ik erbij: de inhoud is even vernieuwend als de titel."

Geen idee hoe dat moet

Echte zangambities heeft Westbroek nooit gehad. "Henk Temming had een bandje, Lepel, en die wilde Nederlandstalig gaan zingen. Hij wist dat ik teksten schreef en toen zei hij: wil jij er ook niet bij zingen? Ik zei, joh, ik heb geen idee hoe dat moet, ik heb dat nog nooit gedaan. Toen heeft hij het me letterlijk geleerd, op de beat zingen, 1, 2, 3, 4."

Zingen als een paard

Zijn eerste tv-optreden was bij de Aad van den Heuvel-show, met het nummer Ik was zo alleen. "Moeilijk om terug te zien, want ik zie een slechte zanger die de stal ruikt. Net als een paard dat harder gaat lopen als die bijna bij de stal is, eindigde dit liedje twee keer zo snel als dat het begon. Tegenwoordig heb ik minder longen (1 long, red.) als toen ik begon, maar ik zing beter, da's heel gek."

Drank, drugs, vrouwen

"Was ik maar bibliothecaris." Dat heeft hij vaak gedacht terwijl hij op het podium stond. "Maar de secundaire arbeidsvoorwaarden van een muzikant zijn beter: drank, drugs en vrouwen. Hoewel, ze vonden die andere Henk veel leuker. Maar dat was niet erg, want ik heb het voorrecht al vijftig jaar bij dezelfde vrouw te mogen zijn. De liefde is altijd erg goed voor me geweest."

Miss Podcast

In Miss Podcast ontvangt presentator Mischa Blok een bekende Nederlander en praat over de belangrijkste geluiden uit zijn of haar leven en ze recenseren een podcast die bij de gast past. Miss Podcast is van maandag tot en met donderdag tussen 01:00 en 02:00 uur NPO Radio 1. Natuurlijk op alle andere momenten te beluisteren in de podcastapps van Apple, Spotify, Google en via de site van NPO Radio 1.

Luister hier naar de aflevering met Peter Buwalda
Luister hier naar de aflevering met Paul de Leeuw

Ster advertentie
Ster advertentie