Psycholoog Thijs Launspach pleit voor een digitale detox
- Nieuws
- Psycholoog Thijs Launspach pleit voor een digitale detox
Het is één van de grote paradoxen van deze tijd: het gaat maatschappelijk op veel terreinen beter dan ooit, maar er worden ook steeds meer burn-outs, depressies en angststoornissen vastgesteld. Dat stelt psycholoog en schrijver Thijs Launspach. In Nooit Meer Slapen vertelt Launspach over zijn nieuwe boek Je bent al genoeg: een pleidooi tegen een ideaalbeeld dat zo volmaakt is, dat het echte leven alleen nog maar tegen kan vallen.
Luister het hele gesprek met Thijs Launspach - Nooit meer slapen
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Genadeloze prestatiedruk
Volgens Launspach lopen veel jonge mensen tegen hetzelfde probleem aan: "Er zijn veel mogelijkheden, maar er is ook een genadeloze prestatiedruk die zegt dat je bijzondere dingen moet doen om oké te zijn."
Vooral het idee voor alles zelf verantwoordelijk te zijn zorgt voor stress: "Je hoort tegenwoordig vaak dat je vanzelf gelukkig wordt als je maar de juiste dingen doet – om vijf uur opstaan om te mediteren, of in een ijsbad aan je dankbaarheid werken. Maar wat als het je niet lukt? Dan is dat dus je eigen schuld."
Hoe harder je probeert gelukkig te worden, hoe ongelukkiger je vanzelf wordt.
Shiny Happy People
Hoe houd je je dan wel staande in een wereld die je de hele dag confronteert met onrealistische verwachtingen? Launspach pleit ten eerste voor een digitale detox: jongere generaties besteden gemiddeld vier of vijf uur op sociale media, terwijl die wereld hen op geen enkele manier voorbereidt op het echte leven."
"Onze online identiteit is als dat liedje van REM: 'shiny happy people holding hands'," illustreert Launspach. "Er is niets mis met ambitie en hard werken, maar het leven dat nu aan ons gepresenteerd wordt als normaal is eigenlijk totaal uitzonderlijk."
Maatschappelijke verantwoordelijkheid
Verder is het volgens de psycholoog belangrijk als maatschappij al vanaf jonge leeftijd te investeren in mentale weerbaarheid. "Het is als mens niet realistisch te geloven dat je nooit om zult vallen. Maar we kunnen wel beter op leren staan na tegenslag, de moeilijkheden van het leven opvangen." Hij benadrukt dat dat niet alleen de verantwoordelijkheid is van het individu: juist vanuit het onderwijs en de politiek moet meer aandacht komen voor de preventie van mentale problemen.
Uiteindelijk is het volgens Launspach een denkfout te geloven dat geluk zorgt voor een betekenisvol leven: "Vaak is het juist andersom, je doet betekenisvolle dingen en voelt daar soms geluk bij. Hoe harder je probeert gelukkig te worden, hoe ongelukkiger je vanzelf wordt."
Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag
Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.
Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.