Cultuur & Media
KRO-NCRV

Boek 'Mavoklanten' moet imago vmbo verbeteren

foto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Boek 'Mavoklanten' moet imago vmbo verbeteren

De vroegere mavo heeft nou niet het allerbeste imago. Haar opvolger het vmbo staat er dan wellicht beter voor, maar toch zijn er nog zorgen. Jim Jansen en Peter de Brock schreven het boek Mavoklanten met inspirerende interview met onder meer schrijvers, acteurs en zelfs een minister die allemaal gestart zijn op de mavo. Jim Jansen vertelt erover bij Spraakmakers.

De schrijvers hebben zelf ook de mavo gevolgd. Jim Jansen bleef zelfs fors zitten met dertien onvoldoendes. Ondanks dit maakte hij zich nooit zo'n zorgen. "Ik zat in Amsterdam-Oost op school, ging vaak naar Ajax en was bezig met graffiti spuiten. Over school maakte ik me niet zo zorgen."

Nu Jansen zelf vader van twee kinderen is, is dat toch wel een beetje gekanteld. "Als mijn kinderen in deze situatie hadden gezeten zou ik me toch wel zorgen maken." Jansen ziet ook dat de druk op de jongeren een stuk groter is geworden door het mobiele tijdperk. "Er wordt veel meer op die tieners gelet. Met magister en ze zijn te bereiken via de mobiele telefoons. Ik probeer mijn kinderen wat rustiger op te voeden. We willen niet teveel 'je moet' tegen ze zeggen."

Bekende mavo'ers

In zijn boek Mavoklanten, dat hij samen met Peter de Brock schreef, interviewen ze andere oud-scholieren van de mavo. Van cabaretier Youp van 't Hek tot presentator Jochem van Gelder en nog vele anderen. Zij schetsen hun mavo-tijd, de leuke momenten maar ook de dieptepunten. Daarbij schetsen enkele wetenschappers het puberbrein, groepsdruk en identiteit. Jansen: "We willen dat de lezer er echt iets van opsteekt. Bijvoorbeeld ouders die nu voor de schoolkeuze van hun kinderen staan."

Quote

Ik heb een geweldige tijd gehad op de mavo

Nieuwslezer Afke Boven

School op Ameland

Ook NOS-nieuwslezer Afke Boven doet haar verhaal in het boek. Ze deed ondanks een advies van havo-atheneum, de mavo op Ameland, omdat haar ouders haar liever op 12-jarige leeftijd nog niet naar de wal wilden sturen. Boven vraagt zich in de uitzending van Spraakmakers vooral af wat er nu eigenlijk mis is met de mavo en het huidige vmbo. "Ik heb een geweldige tijd gehad op de mavo", vertelt ze. "Toen ik later alsnog de havo in Leeuwarden ging doen, miste ik de mavo. Ik had in die vertrouwde omgeving de tijd om echt tot bloei te komen."

Van mavo tot minister

Schrijver Jim Jansen noemt naast Boven nog een aantal andere goede voorbeelden zoals onderwijs minister Dennis Wiersma, die tussen 1998 en 2002 naar de mavo in Harlingen ging. Jansen: "Zijn ouders waren net gescheiden en er werd thuis niet over grote dingen gepraat. De mavo was gewoon voldoende. Dan is het toch mooi dat hij nu op zijn achtendertigste gewoon minister is."

Afke Boven vult aan met een voorbeeld van de school in Ameland: "Er zat bij mijn een meisje in de klas die heel goed in economie was, maar daar niet in door studeerde. In mijn herinnering vroegen alle leraren aan haar waarom ze voor schoonheidsspecialiste ging en niet door ging leren. Vervolgens heeft ze een fantastische kapsalon en schoonheidssalon midden in Ameland en staat ze vol in het verenigingsleven."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie