Cultuur & Media
EONOS

Enschede virtueel nagebouwd voor serie over vuurwerkramp

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Enschede virtueel nagebouwd voor serie over vuurwerkramp

Volgend jaar komt de EO met een serie uit over de vuurwerkramp in de Enschede. Omdat de wijk waarin de ramp in 2000 plaatsvond volledig is verwoest, hebben de makers deze nagebouwd in de computer. "Dat is baanbrekend in Nederland", vertelt producent Gerd-Jan van Dalen in Langs de Lijn En Omstreken.

Filmmakers bouwen verwoeste woonwijk virtueel na voor serie over Enschedese vuurwerkramp

Video niet beschikbaar

"Op dit moment wordt de wijk in de computer nagebouwd. Dat tonen we op een heel groot LED-scherm in de studio met acteurs die ervoor staan te spelen", aldus Van Dalen, die verwijst naar de serie Chernobyl van HBO, waar dit ook gebeurde.

De serie verschijnt in mei 2025, precies 25 jaar na de ramp. Een opslagruimte van het bedrijf S.E. Fireworks vatte vlam en ontplote. Hierbij vielen 23 doden en raakten 950 mensen gewond. De wijk Roombeek werd grotendeels verwoest.

Geen sensatieverhaal

Van Dalen wil er geen sensatieverhaal van maken: "We zetten in op het persoonlijke drama dat betrokkenen hebben meegemaakt en hun onverwerkte leed." Hij sprak nabestaanden, maar ook mensen van de politie en de brandweer. "Iedereen is heel blij dat we het weer een beetje naar boven halen, want het is toch wat onderbelicht, terwijl het voor heel veel mensen nog diepgeworteld is." Volgens Van Dalen vragen mensen zich af of de ramp ook zo weinig aandacht zou krijgen als deze in de randstad had plaatsgevonden.

De serie wordt geen documentaire. De karakters zijn gefictionaliseerd, maar ze zijn wel gebaseerd op de echte ervaringen van betrokkenen. "We willen laten zien wat het trauma met je doet. In sommige gevallen is het trauma te groot om het een plek te kunnen geven."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie