Cultuur & Media
NTR

Schilder Lieuwe van Gogh: 'Het plan is om een miljoen te gaan maken met mayonaise spuitflesjes'

foto: Lieuwe van Gogh
  1. Nieuwschevron right
  2. Schilder Lieuwe van Gogh: 'Het plan is om een miljoen te gaan maken met mayonaise spuitflesjes'

Min of meer uit het niets maakte hij zijn introductie in de kunstwereld met krachtige, kleurrijke en expressieve kunst: Lieuwe van Gogh - zoon van filmmaker Theo van Gogh - debuteerde in het pinksterweekend als schilder met zijn eerste solo-expositie. “Het was een fucking rollercoaster”, vertelt hij in Kunststof.

Vader Theo van Gogh

Lieuwe is de zoon van filmmaker Theo van Gogh, die in 2004 werd vermoord door een moslimextremist. Het nieuws van de rechtszaak over Peter R. de Vries laat hem daarom niet onberoerd: “Toen hij werd vermoord heb ik wel een traantje gelaten. Ik moest echt aan zijn kinderen denken.

Het lijkt me zo naar om zoveel verschillende beelden terug te zien van de moord op je vader.” Zelf kan hij wel naar de foto kijken waarin zijn vader vermoord op de grond ligt met een mes in zijn buik. “Het is maar een foto, in mijn tijd had je nog bijna geen smartphones. Je bouwt er een schild voor op.”

Schilderen

Lieuwe heeft zijn hele leven al getekend. “Ik voetbalde niet, dus dan ga je wat anders doen. Het begon met draken natekenen.” Tijdens de coronapandemie is hij heel veel gaan schilderen. “Ik raakte echt in een soort tunnelvisie voor het werken. Daarvoor was ik altijd aan het twijfelen of het wel ging lukken. Aan het einde van de maand moest ik altijd een tientje uit de portemonnee van mijn vriendin lenen om een tube mineraal blauwe verf te kunnen kopen.”

Volgens Lieuwe heeft dat zich nu gelukkig uitbetaald. “We zijn pas net begonnen, maar de eerste stap is echt gemaakt. Ik heb zoveel zin om echt te gaan beuken deze zomer. Ik wil de herfst bleek in gaan, omdat ik alleen maar in het atelier en in de kelder heb zitten schilderen. Lekker giraffes en beertjes maken; die lieve dieren verkopen beter dan de ruige figuren die ik leuk vind.”

'Werken met spuitflesjes is mijn trucje geworden'

Zijn schilderijen maakt hij met spuitflesjes. “Ik heb twee jaar geleden mijn stijl gevonden. Het werken met spuitflesjes is mijn trucje geworden. Tot een week geleden werkte ik als kok en dan heb je altijd van die flesjes waar saus in zit. Die flesjes gebruik ik nu om verf mee op canvas te spuiten.”

Daarnaast moet er muziek aan staan om te kunnen schilderen. “Ik luister vooral Fela Kuti, hiphop en 's nachts techno. Het werken doe ik in mijn onderbroek. De laatste tijd komt het dan altijd vanzelf.”

Droomboerderij

Op Funda heeft Lieuwe een boerderij gezien – met water aan een kant en een sloot aan de andere kant – die hij binnen twee jaar wil kopen. “Het plan is om een miljoen te gaan maken door de mayonaise spuitflesjes."

"Ik vond het heel moeilijk om dit weekend met een serieus gezicht tegen de mensen te zeggen wat een kunstwerk koste." De verkoop bleek als een trein te gaan. "Er was elke avond wel wat te vieren. Op een gegeven moment stond ik jankend boodschapjes te schrijven op papiertjes voor mensen die wat kochten. Soms ging ik even op de wc zitten om bij te komen.”

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie