Cultuur & Media
BNNVARA

Geen droompaleizen en tienerliefde: Sisi-film 'Corsage' laat de rauwe kant van haar leven zien

foto: The Searchersfoto: The Searchers
  1. Nieuwschevron right
  2. Geen droompaleizen en tienerliefde: Sisi-film 'Corsage' laat de rauwe kant van haar leven zien

Voor velen is het een kerstritueel geworden: De mierzoete 'Sissi'-trilogie kijken over het leven van de jeugdige keizerin in haar Oostenrijkse droompaleis. De nieuwe film 'Corsage' laat een hele andere kant van haar leven zien. De film is rauw en we zien een hele andere Sisi, vertelt royaltydeskundige en Sisi-fan Justine Marcella in De Nieuws BV.

Volgens Marcella is Corsage veel zwaarder dan de welbekende 'Sissi': "Het is geen instapmodelletje." De royaltydeskundige vertelt dat de film de, duistere kant laat zien van wat je meemaakt als je in een monarchie trouwt. Dat was niet terug te zien in de romantische 'Sissi'-adaptatie, waar de keizerin als tiener wordt afgebeeld. Wat de trilogie wel goed weergeeft, volgens Marcella, is de onbekommerde, liberale, jeugd van de hertogin van Beieren. "En dan kom je in dat Habsburgse Rijk, dat heel streng is en daar heeft zij nooit aan kunnen wennen."

Diana

Na haar onbekommerde jeugd kon Sisi slecht wennen aan het strenge hof van de Habsburgers. "Sisi was heel intelligent, sprak meerdere talen en had meer in haar mars, maar ze mocht niks doen", aldus Marcella. "Ze mocht alleen de monarchie representeren, wat in principe alleen lachen en mooi wezen betekende." Wat volgens Marcella ook niet meehielp was dat de keizerin het favoriete doelwit van het roddelcircuit was. "Ze was de eerste royal waar enorm over geroddeld werd. Ze doet me denken aan Prinses Diana", aldus Marcella.

Vergelijking

Als Marcella 'Corsage' en de 'Sissi-trilogie' met elkaar vergelijkt, dan vindt ze dat 'Corsage' het gevoel van de keizerin het beste gevangen heeft. Sisi was namelijk diep ongelukkig en rusteloos. "Je zou kunnen zeggen dat ze mentaal niet helemaal gezond was", aldus Marcella.

De royaltydeskundige geeft aan dat de nieuwe film de worstelingen van de keizerin laat zien, maar dat er uitleg ontbreekt. Marcella raadt aan om voor of na de film een goede biografie over Sisi te lezen. "Die tegenstellingen tussen haar jeugd en het strenge hofleven, dat moet je wel weten om de film te begrijpen."

Als biografie tipt Marcella 'Sisi: sprookje & werkelijkheid'

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie