Cultuur & Media
BNNVARA

Janneke is nachtwaker: 'Het is belangrijk dat mensen niet alleen sterven'

foto: De Nachtwakerfoto: De Nachtwaker
  1. Nieuwschevron right
  2. Janneke is nachtwaker: 'Het is belangrijk dat mensen niet alleen sterven'

Janneke van Ree is 'nachtwaker' en probeert haar cliënten - en hun familie - zo goed mogelijk te begeleiden in de laatste dagen voor de dood. In de documentaire 'De Nachtwaker' is te zien hoe ze te werk gaat. "Het is gewoon heel belangrijk dat mensen niet alleen gaan sterven", zegt Van Ree in De Nieuws BV.

Als nachtwaker is Van Ree 's nachts bij terminaal zieke mensen thuis. Ze helpt hierin de zieken, maar ook de mantelzorgers. "Zodat ze kunnen gaan rusten. Ze zijn vaak oververmoeid wanneer ik bij ze in huis kom. Ze hebben vaak lang gewacht voordat ik ingeschakeld word", vertelt ze.

'Ik had kanker'

Als nachtwaker werkt Van Ree als vrijwilliger. "Ik heb zelf ooit te horen gehad dat ik kanker had. Kanker drijft een wig in je leven", zegt ze. Van Ree dacht in haar ziekteperiode vaak aan de dood. Zo vertelde haar arts destijds - ze was toen rond de veertig jaar oud - dat ze zich moest voorbereiden op de dood. "Dan denk je: dit wordt voor mij het einde. Ik was nog niet zo bezig met de dood."

Ze las steeds vaker over thuissterven. "Als je thuis gaat sterven moet je toch wel mensen om je heen hebben die jou hulp bieden." Het ging op een gegeven moment beter met Van Ree. Ze hoorde steeds vaker over nachtwakers en dat zette haar toe om te gaan kijken wat ze voor hen kon betekenen als ervaringsdeskundige.

Angst voor de dood

Nicky Maas, de regisseur van de film, kende de term 'nachtwaker' nog helemaal niet. "Ik kwam er pas mee in contact tijdens het sterfproces van mijn opa. Ik heb toen zelf gewaakt, met mijn moeder", aldus Maas. Het was een vermoeiend proces voor Maas en haar moeder. Een verpleegkundige vertelde haar dat ze ook een nachtwaker kon inschakelen. "Dat is dus gebeurd en dat voelde heel goed. Uiteindelijk is hij gestorven in het bijzijn van een nachtwaker. Op dat moment wist ik: hier wil ik meer van weten."

Maas had zelf last van angsten omtrent de dood. Zo was ze erg bang dat naasten wat zou overkomen. "Ik besloot toen zelf nachtwaker te worden, omdat ik dacht: 'dit is de manier om misschien van die angst af te komen, en het te onderzoeken'." Drie jaar lang is zij nachtwaker geweest.

'Alle maskers vallen weg'

Wat is het mooie aan nachtwaken? "Mensen zijn zo puur. Alle maskers vallen weg. Mensen zijn zichzelf, dus ik zie de angst, de pijn en de onzekerheid. Dat is heel boeiend", vertelt Van Ree.

De film is vanavond te zien op NPO 2 om 22:20 en daarna op NPO Plus.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie